26 April 2017 //
Afsplitsingen: eindelijk vrij
Uit een studie van FactSet blijkt dat bedrijven die werden afgesplitst van hun moederorganisatie het vaak beter doen dan die moeder.

Voorbeelden zouden zijn Philips Lighting en ook de afdeling Specialty Chemicals van AkzoNobel die op het punt staat te worden ontkoppeld. De reden van de afsplitsing is vaak dat er geen synergievoordelen meer bestaan tussen de afdeling en de groep. Op die manier vormt de relatie eerder een hindernis dan een voordeel. Het is om die reden dan ook dat actieve aandeelhouders steeds vaker op zoek zijn naar dergelijke spin-offs, want door de herwonnen onafhankelijkheid kan de efficiëntie snel worden verbeterd. FactSet stelt in zijn studie op basis van 300 dossiers vast dat de moederbedrijven vaak al voor de aankondiging in waarde stijgen, maar dat eens de spin-off is gerealiseerd het vooral de afgesplitste afdelingen zijn die aan marktwaarde winnen. In zijn nieuwsbrief schrijft KBC: “Wanneer de verschillende dossiers volgens omvang worden gerangschikt, blijkt ook hier dat enkel bij deals van meer dan 10 miljard dollar de spinner (moederbedrijf, nvdr) beter af is dan de spinco. (…) Voor transacties van minder dan 1 miljard dollar (vooral minder dan 100 miljoen dollar) lijkt de afsplitsing zelf op niks minder dan een bevrijding.”

Uit die studie blijkt trouwens dat de betrokkenheid van een activistische aandeelhouder bij zo’n spin-off de waarde nog vergroot.