5 Oktober 2016 //
GD
Ann Desender (CFO Barco): “Naar rapporteringen die de performantie van het bedrijf drijven”
Sinds september 2016 wordt Barco, nog altijd één van de speerpunten van de Vlaamse industrie, geleid door een nieuw duo: CEO Jan De Witte en CFO Ann Desender.

De West-Vlaamse is daarmee de eerste vrouwelijke CFO bij Barco en ook de eerste vrouw ooit die deel uitmaakt van het core leadership team. Daar is ze best wel trots op, vooral omdat die erkenning er niet gekomen is door opgelegde quota, maar het belet haar niet de voeten stevig op de grond te houden.

 

Ook haar prioriteiten zijn afgebakend: "Mijn belangrijkste uitdaging voor de komende jaren zit in het begeleiden van de overgang van een rapportering die verklarende informatie geeft naar een rapportering die de performantie van het bedrijf drijft”, legt ze uit. “We moeten naar een Enterprise Performance Management-rapportering die uiteindelijk tot betere resultaten leidt.”

 

Tegelijk wijst ze erop dat in de technologiesector, waarin Barco actief is, een transitie aan de gang is, waar de nadruk nog meer op software dan op hardware komt te liggen. “Er ontstaan nieuwe businessmodellen en die zullen belangrijke gevolgen hebben voor de financiële afdeling. De cloud wordt steeds belangrijker. Terwijl ons verkoopmodel vooral gebaseerd is op het verkopen van producten en het in één keer factureren daarvan, zullen we in toenemende mate zien dat onze inkomsten meer verspreid zullen zijn en dat we ze slechts zullen kunnen erkennen naarmate de klanten gebruikmaken van onze technologie. Klanten gaan in toenemende mate van CAPEX naar OPEX, van kapitaaluitgaven naar gebruiksuitgaven. Inkomsten zullen voor deze nieuwe contracten door ons dus niet meer in één keer na een verkoop kunnen worden geboekt, maar gespreid naarmate onze klanten gebruik maken van onze technologie. Het wordt een boeiende uitdaging om zowel de betere rapportering als de aanpassing aan nieuwe businessmodellen op orde te krijgen."

 

Desender werkt al sedert 2008 voor het West-Vlaamse bedrijf. Voordien was ze aan de slag bij Arthur Andersen, Deloitte en Unilin.