2 Oktober 2017 //
Peter Ooms
Apps for finance
De komst van nieuwe technologie dwingt CFO’s om keuzes te maken en de efficiëntie drastisch te verhogen. Het seminarie Apps for Finance gaf inzicht in de toepassingen en liet gebruikers vertellen over hun ervaringen.

Het seminarie was een mooie samenwerking tussen FD Magazine en B-Hive en bracht de combinatie van presentaties van de leveranciers van financiële toepassingen met de ervaring van klanten en gebruikers.
Joris Van Der Gucht, co-CEO van Silverfin gaf een presentatie over de gelijknamige toepassing die zorgt voor een gecentraliseerd bestand met actuele financiële informatie. Dankzij een geautomatiseerde workflow kunnen verschillende medewerkers de data bewerken en voorbereiden voor een rapportering in alle mogelijke vormen. Hij bracht tevens een presentatie over de ervaring van zijn grootste klant Deloitte.
Nicolas Christiaen, CEO van Cashforce stelde zijn applicatie voor waarmee middelgrote bedrijven met meerdere vestigingen een beter zicht te krijgen op de cashpositie in de verschillende landen en afdelingen. Dat moet ook leiden tot een betere planning en een kostenverlaging. Klaus De Pillecyn lichtte dan zijn ervaring met de software toe bij het helikopterbedrijf NHV.
Paul Ryckaert is de CEO van Xenics, een producent van infraroodcamera’s en spin-off van Imec. Hij maakt gebruik van de CF0 as a service van Finsight Solutions. Dat is een pure dienstverlening die erop is gericht om kleine organisaties toch de kans te geven gebruik te maken van gespecialiseerde financiële kennis in functie van hun behoefte. Finsight Solutions biedt daarnaast ook een gratis software aan om klassieke jaarrekeningen om te zetten in Excelformaat. Sebastien Thiel en Stefan Van den bussche gaven een demo met echte data.
Olivier Seynhaeve van BrightAnalytics vertelde over de mogelijkheden van zijn toepassing om de financiële rapportering te vereenvoudigen via een uniform platform. Michel Lootens van uitzendkantoor Vivaldis gaf een inzicht in de manier waar het bedrijf met 64 vestigingen zijn rapportering kon verbeteren.
Patrick Mollard kon als Fransman in uitstekend Nederlands de toegevoegde waarde van de app van iBanFirst presenteren. Het gaat om een nieuw tool die kleinere bedrijven toegang geeft tot professionele diensten voor internationale betalingen. Erik Couwels, CEO van Optima Networks, kon aan de hand van cijfers overtuigend aantonen dat er aanzienlijke kostenverbeteringen mogelijk waren ten opzichte van klassieke bankdiensten.

Filip Tack, VP corporate development van Unified Post, moest toegeven dat zijn organisatie veruit de oudste van de reeks was. Het bedrijf biedt dan ook een resem van oplossingen aan die documentenstromen tussen bedrijven moeten standaardiseren en digitaliseren. Een voorbeeld daarvan is het elektronisch arbeidscontract voor de uitzendsector. Op basis van die platformen ontwikkelt Facturis nu een oplossing voor de banken om aan de hand van de klantenfacturen een nieuwe en ruime dienstverlening uit te werken.

Panelgesprek
In een afsluitend panelgesprek legde Jurgen Ingels de vertegenwoordigers van de startups nog wat moeilijke stellingen voor.
“Apps zijn dood. De toekomst is aan geïntegreerde platformen”


Filip Tack van UP is het daar helemaal mee eens. Van oudsher is zijn bedrijf precies daarmee bezig. “Het maakt het moeilijk om aan de markt uit te leggen wat je precies doet. Je moet een veelheid aan aspecten aan bod laten komen die het moeilijk maken om met een eenvoudige boodschap naar buiten te komen.”
Nicolas Christiaen nuanceert dan weer. “Er is ook een veel grotere integratie tussen de verschillende toepassingen. Die wisselen onderling heel wat informatie uit. Kijk maar naar de apps op een smartphone. De gps-toepassing houdt rekening met een resem van gegevens uit je eigen toepassingen en externe bronnen. Zo gebeurt dat ook steeds meer voor financiële toepassingen.”


“SAP zal straks al die nieuwe toepassingen integreren in zijn systeem”
Olivier Seynhaeve: “Maar de grote leveranciers hebben tegelijk het nadeel dat ze hun systemen moeten compatibel houden met oudere versies. Peter Hinssen zegt daarover dat ze “de shit uit het verleden mee dragen.” Dat hebben we als start-up niet. Wat ik wel zie is dat we als start-ups dubbel werk doen door ieder voor zich de interfaces (API’s) uit te werken. Als we dat één keer gezamenlijk zouden doen zouden we heel wat tijd en geld sparen.”

“De financiële afdeling is archaïsch. Waarom zijn al die processen niet al lang geautomatiseerd?”
Sebastien Thiel: De oorzaak daarvan is dat bedrijven niet bezig zijn met hun backoffice, maar met strategische doelstellingen. Daarbij horen ook acquisities, en om die te integreren wordt het financiële informaticasysteem altijd maar complexer. Het wordt dan steeds moeilijker om die processen te automatiseren.”