21 November 2017 //
Barnier: “Britse banken verliezen EU-paspoort”
“Als het gaat over financiële diensten suggereren sommige Britse stemmen dat Brexit niet Brexit betekent. Brexit betekent Brexit, overal,” zegt Michel Barnier.

Michel Barnier, de onderhandelaar over Brexit van de Europese Commissie gaf een duidelijke boodschap aan de Britten tijdens een conferentie van het Centre for European Reform op 20 november. “Ze zeggen dat er geen verschil zal zijn op het vlak van toegang tot de eengemaakte markt voor ondernemingen in het Verenigd Koninkrijk. Ze zeggen dat er gezamenlijke EU-VK-regels komen in een nieuw ‘symmetrisch proces’ tussen de EU en het VK en buiten het gezag van het Europees Hof van Justitie. Dat is in tegenstelling tot de richtlijnen die de Europese Raad in april heeft vastgelegd en die de nadruk leggen op de autonomie van Europese beslissingen, de integriteit van onze justitie en van de eenheidsmarkt. De juridische consequentie van Brexit is dat financiële dienstverleners uit het Verenigd Koninkrijk hun EU-paspoort verliezen.”
Dat EU-paspoort geeft banken uit het Verenigd Koninkrijk nu de mogelijkheid om diensten aan te bieden aan een markt van 500 miljoen consumenten en 22 miljoen bedrijven.