20 Juni 2017 //
Belastingoptimalisatie? Eerst melden aan de fiscus!
De Europese Commissie wil dat belastingadviseurs hun plannen voor belastingoptimalisatie vooraf melden aan de fiscus. Dat staat in de Nederlandse krant FD.

“Advocaten, belastingadviseurs en andere tussenpersonen die voor hun cliënten nieuwe constructies bedenken om via een buitenlandse route minder belasting te betalen, moeten worden verplicht die plannen te melden aan de belastingdienst in hun land. De diensten moeten elkaar om de drie maanden op de hoogte stellen van nieuwe ontwikkelingen op dit gebied. Dat staat volgens functionarissen die bekend zijn met de inhoud in een voorstel dat de Europese Commissie woensdag zal lanceren. Het voorstel om de EU-richtlijn over administratieve samenwerking te wijzigen, vloeit voort uit de aanbevelingen van de OESO tegen belastingbasis-erosie en winstverschuiving, in het Engels afgekort als BEPS,” schrijft FD.
Het zou vooral commissievoorzitter Jean-Claude Juncker zijn die wil uitpakken met de strijd tegen belastingontwijking. Daarom circuleert nu het voorstel om de BEPS-aanbevelingen van de OESO om te zetten in een bindende EU-wetgeving.