20 November 2017 //
Geert Degrande
Belfius maakt geld vrij voor startups
Belfius participeert in de start-upaccelerator The Birdhouse en stelt 10 miljoen euro durfkapitaal en tien kredieten van 50.000 euro ter beschikking aan de beste start-ups die worden begeleid. De bank wil het ecosysteem van start-ups ondersteunen en zo helpen vermijden dat ze tegen een cashflowmuur botsen.

Belfius wil zich duidelijker profileren als bank voor ondernemers. De bank kende tijdens het eerste semester voor 3,4 miljard euro kredieten toe aan kleine en middelgrote ondernemingen, zelfstandigen, vrije beroepen en corporate klanten en gaat er prat op tijdens dezelfde periode 7.000 start-ups als klant te hebben verwelkomd.


Gemoedsrust rond financiering
Belfius werkte al samen met groeiaccelerator The Birdhouse die het jongste anderhalf jaar 37 start-ups begeleidde met een intensief mentorprogramma van zes maanden. De banden worden nu nog versterkt: Belfius neemt een belang van 20% in The Birdhouse en draagt de operationele kosten voor de twee vestigingen van The Birdhouse in Antwerpen en Gent. Voor de beste start-ups uit het programma heeft de bank bovendien 10 miljoen euro durfkapitaal opzij gelegd evenals 500.000 euro kredieten die verdeeld zullen worden over nog eens tien start-ups. “De cocktail die The Birdhouse aan start-ups, die de economie van morgen schragen, aanbiedt is uniek”, zegt Pieter Falepin van Belfius. “Wij willen hen daarom gemoedsrust bieden rond financiering.”


Mentoren zijn buddy’s
The Birdhouse, gegroeid uit een initiatief van student-ondernemers onder leiding van Jan-Willem Callebaut, zette zich als incubator en accelorator stevig in de markt. Dat gebeurde met steun van partners als Belfius, Securex en EY en door de ontwikkeling een uniek mentoringprogramma, met mentoren zoals Pol Vanbiervliet, de ex-topman van Cisco, Bart De Waele, CEO van Wijs, Tom Willemen, CEO van de Willemen Group en Conny Vandendriessche, oprichtster van Accent Jobs.