1 Augustus 2018 //
Belgisch bedrijfsleven betaalt 68,3 procent van de facturen op tijd
Graydon stelt vast dat Vlaamse ondernemingen beter betalen dan Brusselse en Waalse bedrijven. Dat moet blijken uit de Graydon Barometer over betaalgedrag in het tweede kwartaal van 2018.

Vlaamse bedrijven betalen hun facturen vaker op tijd dan Waalse en Brusselse bedrijven. Dat blijkt uit de jongste Barometer Betaalgedrag van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. In het tweede trimester van 2018 betalen Belgische bedrijven en overheden 68 procent van de facturen binnen de afgesproken termijn. Het aantal correct betaalde facturen blijft op niveau, het aantal zware wanbetalingen neemt licht af.

In de eerste drie maanden van dit jaar werden nog 70,5 procent van de facturen op tijd betaald. Toch is deze achteruitgang niet alarmerend, aangezien elk tweede trimester van het jaar de betalingskwaliteit achteruit gaat. Het niveau van het aantal correct betaalde facturen is vergelijkbaar met dezelfde periode een jaar eerder.

Naast het aantal correct betaalde facturen meet Graydon ook facturen die meer dan 90 dagen na vervaldatum worden betaald. Zo wordt momenteel 9,5 procent van de facturen veel te laat of zelfs helemaal niet meer betaald. Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development: “Bijna één wanbetaling op tien facturen betekent een aanslag op de liquiditeit van een onderneming. Er blijft dus werk aan de winkel om dit volume verder neerwaarts te drukken zodat de bedrijven over een groter volume aan cash-werkmiddelen beschikken.”

“Sinds begin 2015 zien we dat het betaalgedrag zich stabiliseert op een hoog niveau”, licht Van den Broele toe. “De Graydon Betaalindex*, op basis van een weging die rekening houdt met de niveaus van correcte betaling of wanbetaling, bereikt afgelopen tweede trimester een waarde van 102,6. Hoewel de kwaliteit van het betaalgedrag tussen bedrijven het niveau van 2016 niet kan evenaren, is de afzwakking die we in 2017 waarnamen verleden tijd. In het eerste trimester van 2018 stond de betaalindex op 104,2 waarmee we een niveau halen dat ongeveer gelijk loopt met het eerste kwartaal van 2014.”