28 November 2018 //
Belgische managers niet klaar voor Brexit
Deloitte’s Brexit Readiness Conference onthult dat slechts de helft van de ondervraagde Belgische managers zich voorbereid voelt op Brexit. Slechts een kleine meerderheid van de ondervraagde Belgische managers heeft een noodplan klaar liggen

Op 26 november organiseerde Deloitte België haar Brexit Readiness Conference om Belgische bedrijven te helpen zich adequaat voor te bereiden op het vertrek van het Verenigd Koninkrijk uit de Europese Unie op 30 maart 2019. Bijna 150 leidinggevenden verzamelden zich bij Deloitte Gateway om een update te krijgen van de nieuwste Brexit-ontwikkelingen en de gevolgen hiervan voor het bedrijf, de douane, bevoorradingsketens, processen, banen, logistiek en voor andere gebieden.

 

Noodplannen zijn niet de norm
Voor de meeste aanwezigen staat voorbereiding op Brexit niet hoog op de agenda. Op de vraag of hun organisatie over een Brexit-plan beschikt heeft slechts een kleine meerderheid van de respondenten positief gereageerd.
"In welke hoedanigheid ook zal Brexit een impact hebben op onze economie. Om alle mogelijke negatieve gevolgen van de organisatie minimaliseren kan men zich best voorbereiden op een reeks scenario's, zelfs als de plannen uiteindelijk niet nodig blijken te zijn,” zegt Richard Doherty, programmaleider Brexit voor Europa bij Deloitte, die bedrijven adviseert over hoe om te gaan met Brexit.
 

De douane is de grootste risicofactor
Voor de meerderheid van de aanwezigen was de douane de grootste risicofactor voor hun bedrijf als gevolg van een potentiële harde Brexit. De bevoorradingsketen en BTW, en logistiek en regelgeving staan respectievelijk op de tweede en derde plaats. Als een harde Brexit werkelijkheid wordt en het VK uit de interne markt en de douane-unie stapt, kan een efficiënt en goed uitgewerkt noodplan ervoor zorgen dat Belgische bedrijven hun activiteiten met minimale verstoringen kunnen verderzetten.
 

Één derde bereidt zich voor op “no deal”
Ondanks de recente overeenkomst bereidt ongeveer een derde van de deelnemers zich voor op een “no deal”-scnario. De meerderheid van de aanwezigen blijft onzeker over de onderhandelingen en bereidt zich voor op alle mogelijke scenario's.