13 December 2017 //
Blockchain maakt revisors overbodig
Blockchaintechnologie zal niet alleen de datakwaliteit verbeteren, maar ze kan audits door externe partijen overbodig maken.

Boekhoudkundige gegevens die worden ingegeven en opgevolgd in een blockchain kunnen niet meer worden veranderd, zelfs niet door de eigenaar van het boekhoudsysteem. De integriteit van de financiële boekingen is daarom gegarandeerd. Er is dan ook geen nood aan het inzetten van externe experts om de compliance te verzekeren. Bedrijven hebben dan de zekerheid dat hun transacties in orde zijn en kunnen dromen van een mooie toekomst zonder revisoren, auditors en andere controleurs. Daarbovenop kunnen de verwerkingstijd én de kosten drastisch dalen omdat alles in real time gebeurt. Ten slotte zal de grotere visibiliteit door de blockchaintechnologie zorgen voor nieuwe mogelijkheden op het vlak van analytics en een beter beheer van de cashflow en de bedrijfsrisico’s.

Zoals geweten is blockchain de onderliggende technologie voor de Bitcoin. Maar waar deze cryptomunt vaak geassocieerd wordt met zaken die het daglicht niet mogen zien, is de blockchain net ontworpen om transparantie te creëren over transacties die niet kunnen veranderd worden door eender welke betrokken partij.

Zo werkt het:
1. Een transactie komt in de blockchain en wordt geëncrypteerd.
2. De transactie is alleen zichtbaar voor de partijen die zaken doen met elkaar.
3. Die partijen bevestigen de correctheid van de transactie in realtime. 
4. Zodra de transactie is bevestigd, is ze voor eens en voor altijd definitief en onomkeerbaar en dat zonder dat er een externe revisor aan te pas komt.
5. De transactie wordt opgeslagen in een openbaar gedecentraliseerd grootboek samen met alle andere transacties.

Deze toekomstvisie is te lezen in een whitepaper van Basware met de titel 3 disruptive trends shaping the future of finance and procurement. De andere trends zijn artificiële intelligentie en de toepassing van zogenaamde business platforms om de samenwerking tussen zakelijke partners te automatiseren. Daarmee zou de verwerking van bestelbonnen en facturen volledig automatisch kunnen verlopen.