26 Maart 2018 //
Btw-revolutie voor de vastgoedsector
De vastgoedsector reageert positief op maatregel voor invoering BTW op professionele verhuur uit het begrotingsakkoord regering-Michel.

Vastgoedontwikkelaars en -investeerders zullen nieuwe of gerenoveerde gebouwen straks dan toch kunnen verhuren met btw. Dat blijkt uit het begrotingsakkoord dat de regering-Michel vandaag bekend heeft gemaakt. De Beroepsvereniging van de Vastgoedsector (UPSI-BVS), die de Belgische vastgoedsector vertegenwoordigt, spreekt van een revolutionaire beslissing die ervoor zal zorgen dat buitenlandse vastgoedinvesteerders sneller de weg naar ons land zullen vinden.

De federale regering bereikte vorige zomer al een akkoord over het invoeren van btw op professionele verhuur, maar de maatregel werd in het najaar van 2017 onverwacht van tafel geveegd. Daardoor was ons land nog het enige in Europa waar vastgoedinvesteerders en -projectontwikkelaars geen btw op de verhuur konden recupereren. Het maakte ons land minder aantrekkelijk voor (buitenlandse) vastgoedinvesteerders.

Door de beslissing die de regering-Michel nu bekend maakt, zullen verhuurders de btw die ze betalen op een nieuw bedrijfspand of een verbouwing ervan kunnen aftrekken indien ze ervoor opteren de verhuur te onderwerpen aan btw. Dat kan een aanzienlijke besparing opleveren, ook voor de huurders. De hervorming moet een einde maken aan de concurrentiehandicap tegenover de ons omringende landen en zal tot nieuwe investeringen leiden.