28 November 2017 //
Peter Ooms
CFO Conferenz 2017: Toekomstvisie en amuse-gueules
De tiende editie van de CFO Conferenz was een mijlpaal in de organisatie van het evenement met een hoogstaande inhoud en heel geslaagde netwerkmomenten tussen de talrijke deelnemers. Het kader van het toprestaurant L’Air du Temps zorgde andermaal voor de finishing touch.

De CEO van de VRT Paul Lembrechts beet de kop af met een boeiende uiteenzetting over de concurrentiële omgeving waarin de openbare omroep moet werken. “Er is niet alleen concurrentie van de commerciële zenders uit eigen land, maar ook van nieuwe spelers zoals Netflix. Vergis u niet. Netflix is here to stay. Met duizelingwekkende budgetten legt het ons het vuur aan de schenen. Eén aflevering van The Crown kost evenveel als een hele reeks van ons.”
Aansluitend begonnen Bart Van Craeynest (KBC), Geert Gielens (Belfius), Philippe Ledent (ING) en Rudy Aernoudt (Europese Commissie) aan een bespreking van de economische tendensen in ons land en de wereld. Het werd een levendig debat met heel wat vragen van de congresgangers in de zaal.
Omar Mohout, docent aan de Antwerp Management School en entrepreneurship fellow bij Sirris, schetste een beeld van de innovatie in ons land met veel aandacht voor de start-ups en groeibedrijven in de fintech.
Helmut Meysenburg, CFO van BMW Belux, moet als Duitser op het geld letten bij de vestiging in Bornem. Hij sprak over de toekomstvisie van het luxe automerk om straks alleen nog elektrische motoren aan te bieden in wagens die zelf rijden. Op het financiële departement bestaat er een innige samenwerking tussen diverse internationale en lokale servicecentra die het werk onder elkaar verdelen.
Nell Watson bracht een zeer coherente analyse van de doorbraak van de artificiële intelligentie met daarbij een visie op wat de toekomst nog zal brengen. “Waarom spreken we nu zo veel over AI? De komst van brute rekenkracht gecombineerd met de aanwezigheid van grote datasets zorgen voor een doorbraak. De hoeveelheid data in de wereld verdubbelt om de twee minuten.” Voor haar kan de nieuwe technologie het begin van een gelukkige maatschappij inleiden. “Alles is gebaseerd op vertrouwen en blockchain kan dat bieden. In principe is het een systeem dat heel moeilijk kan vervalst worden omdat het een verdere ontwikkeling is van de dubbele boekhouding.”
Tot slot bracht minister van financiën Johan Van Overtveldt zijn visie op de doorbraak van fintech in België en op de steun die het kabinet verleent aan die nieuwe sector. Er zijn al een aantal maatregelen van kracht, maar nu denkt men nog aan een fonds van fondsen. In de discussie met Jurgen Ingels achteraf kwam ter sprake dat fintech 10 jaar geleden al heel groot was in België, maar dat heel wat bedrijven zijn verkocht aan Amerikaanse spelers. Als antwoord op een vraag uit het publiek vermeldde de minister nog dat hij de personenbelasting wil moderniseren.