28 September 2018 //
Pierre-Antoine Dusoulier CEO & Oprichter iBanFirst
Column: Wanneer Wirecard de Dax verovert
Durfkapitalisten en actoren in Silicon Valley zijn al lang omgeschakeld naar de fintech sector... terwijl traditionele investeerders tot nu toe trouwer zijn gebleven aan het klassieke bankmodel. De vervanging van Commerzbank door de fintech Wirecard in de beursindex Dax toont aan dat de tijden aan het veranderen zijn.

De bankwereld wordt getroffen door een kleine aardbeving: de fintech Wirecard zal Commerzbank - de tweede grootste Duitse bankinstelling – vervangen in de belangrijkste beursindex van het land. Hoe is het deze nieuwkomer in de Dax erin geslaagd om een plaatsje te bemachtigen in deze zeer exclusieve club?


Een groeiende kapitalisatie
Er is een voor de hand liggende reden: terwijl de omzet en winst van Wirecard minstens 10 keer lager zijn dan die van Commerzbank, is de kapitalisatie veel hoger. De waarde van het fintech-bedrijf kwam daarmee op 23 miljard euro, tegenover 10 miljard euro voor de bank. Bovendien blijft de kapitalisatie van Wirecard stijgen, terwijl de kapitalisatie van Commerzbank geleidelijk afneemt.


Kapitalisatie is echter niet altijd voldoende om de Dax te betreden; het doel van deze beurzen is ook om spelers te identificeren die voor lange tijd in de indexen zullen blijven. Als Wirecard daarin geslaagd is, dan is het omdat fintechs ons nu overtuigen dat ze op lange termijn kunnen opereren en zo verder gaan dan pure speculatie; investeerders rekenen op dat zij het banklandschap in de komende vijf of tien jaar vorm zullen geven.


Een nieuw bankmodel
Hoe zal dit nieuwe bankenlandschap eruit zien? Waarschijnlijk zullen banken, net zoals bij hotels of taxibedrijven, de activa en het kapitaal - in dit geval de deposito's van hun klanten - in handen blijven houden. Maar ze zullen moeten samenwerken met de vele digitale spelers die nieuwe bankdiensten zullen aanbieden, zonder daarbij zelf geld op te slaan.
Met open banking en de Europese DSP2-regelgeving kunnen klanten nu al gebruik maken van fintechs - waarvan het aanbod vaak flexibeler, aantrekkelijker en voordeliger is dan dat van traditionele banken - om betalingsopdrachten aan hun bankinstelling te geven, transacties uit te voeren, hun rekeningen te bekijken... En we staan nog steeds slechts aan het begin.
Het zou logisch zijn dat in de toekomst banken hun rol zien krimpen tot die van een eenvoudige kluis, aangezien hun klanten voor hun activiteiten een beroep doen op andere, meer competitieve bankdiensten. Het is dan ook logisch dat banken waarde zullen verliezen door het verlies van hun toegevoegde waarde...
We bevinden ons nu in een overgangsphase: de twee modellen, die van de traditionele banken en van de fintech bedrijven, bestaan nog naast elkaar... voor de waarschijnlijke omschakeling van het ene model naar het andere plaatsvindt, zoals bijvoorbeeld het geval was voor MP3's in vergelijking met CD's. Is de intrede van Wirecard in de Dax het precieze begin van deze omkering van de machtsverhoudingen? We zullen dit zeker op de voet blijven volgen.