28 Mei 2018 //
Crowdlending: Pierre Marcolini haalt één miljoen euro op
De Belgische chocolatier Pierre Marcolini kondigt aan dat hij voor participatieve financiering gekozen heeft om 1 miljoen euro op te halen voor de opening van 10 nieuwe verkooppunten. Hij deed daarvoor een beroep op het Europese crowdlendingplatform Look&Fin. Het bedrag werd in minder dan 48 uur opgehaald bij 323 inschrijvers.

De groep Marcolini heeft momenteel 180 werknemers en 20 eigen winkels in België (13), Frankrijk (4) en Groot-Brittannië (3). Hij realiseert in Europa een omzet van meer dan 20 miljoen euro en is al marktleider in Japan. De groep was op zoek naar  1 miljoen euro om de opening van een tiental bijkomende verkooppunten te financieren. Op die manier wil de groep zijn rentabiliteit verhogen zonder haar structuur van vaste kosten nog verder te belasten. Binnenkort gaan er twee corners open in de luchthaven van Zaventem. Andere zullen volgen met onder andere de nakende opening van een eerste verkooppunt in Dubai.

De onderneming Pierre Marcolini Group NV heeft een beroep gedaan op Look&Fin om 1 miljoen euro te lenen. Deze financiering werd gestructureerd in de vorm van twee 'bullet loans'; een eerste voor een bedrag van 810.000 euro over 21 maanden en een tweede lening voor het resterende bedrag, gestructureerd over 33 maanden.

In totaal hebben 323 beleggers zich geëngageerd. 10% van het bedrag werd aangebracht door Eiffel Investment Group, de institutionele partner van Look&Fin.

"We waren op zoek naar een financiële partner ter aanvulling van de inbreng van onze investeerders. Het idee van participatieve financiering, die voor iedereen toegankelijk is, beviel me erg omdat mijn vak in de eerste plaats een menselijk avontuur is. Ik vind het echt geweldig dat particulieren die willen investeren in de reële economie, kunnen participeren in mijn ontwikkelingsprojecten en zo mee in ons avontuur kunnen stappen,” zegt Pierre Marcolini, oprichter van de Marcolini Group.

"Crowdlending is ook een bijzonder snel en efficiënt alternatief voor ondernemers. Look&Fin wist zeer snel een analyse te maken en te vatten waar onze uitdagingen liggen. Hun community heeft zich in minder dan 48 uur gemobiliseerd om 1 miljoen euro te verzamelen. We zijn blij dat we onze ontwikkeling verder kunnen zetten en zo onze openingsprojecten concreet kunnen maken," voegt Pierre Marcolini nog toe.


Een KMO die in aanmerking komt voor crowdlending

"Het huis Marcolini is in de eerste plaats een sterk merk dat zich onderscheidt van de traditionele chocolaterie omdat het de hele waardeketen intern beheerst, van de zoektocht naar grondstoffen bij lokale telers tot de distributie van de afgewerkte producten via zijn verkooppunten. En vanuit financieel standpunt beschikt het bedrijf bovendien over een solvabiliteit van 80%", aldus Frédéric Lévy Morelle, oprichter en CEO van Look&Fin.