14 September 2018 //
De schuld van Infrabel
De miljardenschuld van de beheerder van de spoorinfrastructuur Infrabel behoort voorlopig niet tot de overheidsschuld, maar Eurostat stelt zich daar vragen bij. Als daar verandering in komt, stijgt de Belgische schuldgraad met nog eens twee miljard euro. Dat meldt de krant De Tijd.

In een interview met FDMagazine in april legde CFO Christine Vanderveeren nog uit hoe die twee miljard pas in 2015 bij Infrabel werd ondergebracht.

 

 

"Het is mijn opdracht als CFO om het gesprek met de aandeelhouder aan te blijven gaan om ervoor te zorgen dat de dotaties op niveau blijven. Daarvoor onderhandel ik haast permanent. In dat kader is het goed om te weten dat Infrabel recent een historische schuld van de NMBS geërfd heeft die we zorgvuldig moeten beheren. Van 2005, toen Infrabel werd gecreëerd, tot aan de herstructurering van de NMBS in 2014, hadden wij helemaal geen schulden. Na die herstructurering heeft de overheid een schuld van twee miljard bij ons ondergebracht. Die schuld zit heel complex in elkaar, met een resem van swaps en andere financiële technieken, onder andere bij Amerikaanse investeerders. Ik stel me de vraag of de structuur van deze geërfde schuld wel past bij het profiel van Infrabel. We maken nu de analyse van de kosten en de risico’s om te onderzoeken hoe we de structuur van deze schuld kunnen vereenvoudigen. Doel is om de schuld beter te laten aansluiten met het rechttoe-rechtaanbedrijf dat Infrabel in feite is."

 

En vermindert die schuld ook?

 

Wij waren begonnen met het geleidelijk afbouwen van de geërfde schuldpositie, maar onze aandeelhouder heeft liever dat we blijven investeren in het verbeteren van de spoorinfrastructuur dan dat we schulden afbouwen. Zo hebben we een kleine, gecontroleerde toename van onze schuld in 2017, omdat onze aandeelhouder ons gevraagd heeft een aantal bijkomende investeringen in 2017 te realiseren. Voorwaarde is wel dat onze schuld onder de 2,15 miljard euro in 2020 blijft. De dotatie die we hebben gekregen van de overheid is zo bepaald dat we geen middelen genereren om schulden terug te betalen. Wij hebben op dit ogenblik dezelfde rating als onze aandeelhouder, wat ons toelaat om aan gunstige voorwaarden onze schuld te financieren.

 

Lees het volledige interview.