1 Maart 2018 //
Explosie van schulden door nieuwe regels voor lease
"De schulden van Nederlandse beursgenoteerde bedrijven lopen in 2019 fors op door een nieuwe boekhoudregel voor leasing," schrijft de Nederlandse krant FD.

"Vooral retail- en luchtvaartbedrijven zoals Ahold en KLM worden hard geraakt. Door de toename van de schuld gaan banken en andere financiers mogelijk moeilijk doen over bestaande en nieuwe leningen." De thematiek is ook in ons tijdschrift al herhaaldelijk aangekaart - recent nog in een ronde tafel en vorig jaar in een groot artikel - waarbij de teneur telkens was dat bedrijven zich niet bewust zijn van de grote problemen. 

 

In Nederlands onderzocht PwC wat het effect van de invoering van de nieuwe IFRS 16-regel wel is op de beursgenoteerde bedrijven bij onze noorderburen. Het grootste slachtoffer zou Ahold zijn."De schuld van Ahold stijgt volgend jaar met €7,4 mrd. Het bedrijf least (huurt) een groot aantal winkelpanden. Bij KLM gaat de schuld met €6,9 mrd omhoog vanwege de huur van vliegtuigen. Ook Shell en Unilever krijgen miljarden aan extra schuld op de balans in 2019. Kabelbedrijf Altice, dat al een zware schuldenlast draagt, heeft ook nog eens € 2,6 mrd aan leaseverplichtingen die vanaf volgend jaar op de balans moeten worden gezet als schuld. In totaal gaat schuld van alle AEX- en AMX-bedrijven, exclusief banken en verzekeraars, met minimaal €45 mrd omhoog. Dat is 15% van de huidige schuld. Dit blijkt uit berekeningen van accountants- en adviesorganisatie PwC op basis van de jaarrekeningen 2016. Bedrijven moeten vanaf komend jaar hun leaseverplichtingen op de balans zetten. Daardoor zullen cruciale ratio’s, zoals solvabiliteit en schuld, verslechteren.

 

Bron: FD