24 April 2018 //
Finance professional niet bang voor blockchain
Ondanks dat veel bedrijven zich focussen op de nieuwe technologie – die ervoor zorgt dat trusted third parties niet meer nodig zijn – is bijna driekwart van de Nederlandse finance professionals (73%) ervan overtuigd dat zijn baan over tien jaar nog bestaat.

Dit blijkt uit de FinTech Barometer 2018 van order to cash-specialist Onguard bij ruim 300 finance professionals en CFO’s in Nederland. 

  • Ruim de helft van de Nederlandse organisaties (52%) is al ver met het ontplooien van initiatieven op het gebied van blockchain of zelfs de inzet hiervan.  
  • Opvallend is dat met name de respondenten in de transport en logistieke branche (92%) verwachten dat zij de komende tien jaar nog blijven zitten waar zij zitten. Dit terwijl de meeste finance professionals (23%) denken dat blockchain, naast de financiële sector, juist het meest gaat losmaken binnen de logistieke branche. 
  • Vier op de vijf finance professionals (83%) ziet kansen in de opkomst van blockchain en smart contracts. 
  • De top drie kansen volgens hen zijn efficiency (20%), nauwkeurigheid (17%) en een grote afname in kosten (15%). 
  • Ook verwacht driekwart van de ondervraagden dat zijn organisatie op den duur gaat werken met smart contracts. Dit zijn slimme contracten vastgelegd in een blockchain die reguliere contracten die we gebruiken voor bijvoorbeeld hypotheken, verzekeringen of erfenissen, kunnen vervangen. Deze contracten kunnen zichzelf handhaven. Ruim een op de drie (37%) verwacht zelfs al binnen een jaar te gaan werken met deze smart contracts.