20 Juni 2016 //
JC
Financiële beslissers vrezen talent te verliezen
85% van de Belgische CFO’s en financieel directeurs vreest dat topperformers het komende jaar het bedrijf zullen verlaten voor een andere uitdaging. Dat zijn er 10% meer dan in 2012. Een loonsverhoging is een belangrijk retentiemiddel, maar tegelijk spelen ook meer economische factoren mee.
Dat retentie aan belang wint, werd onlangs nog maar bevestigd in het onafhankelijk onderzoek van de Robert Half Salarisgids 2016, waaruit bleek dat maar liefst 38% van de Belgische CFO’s en financieel directeurs het afgelopen jaar een goede medewerker kwijtspeelde doordat een andere organisatie hem/haar een hogere verloning aanbood. 28% is dit jaar daarom van plan hogere lonen toe te kennen aan bestaande werknemers.

 

Het beste moment om een loonsverhoging te vragen, is voor 34% het beoordelingsgesprek. Daarnaast zien medewerkers ook het begin van een groot project of wanneer ze nieuwe verantwoordelijkheden opnemen, ook als een gelegenheid om een loonsverhoging te onderhandelen (30%). 

 

Belgische CFO’s en financieel directeurs laten zich vooral leiden door de bedrijfsprestaties (48%), het economisch klimaat (31%) en het politiek klimaat (28%) om te bepalen of er ruimte is voor loonsverhogingen binnen het bedrijf. Dat bleek althans uit een bevraging die rekruteringsbedrijf Robert Half liet uitvoeren bij 200 Belgische CFO’s en financieel directeurs.

 

Voor heel wat bedrijven blijft het geven van loonsverhogingen op basis van individuele prestaties nog steeds een afweging tussen de bedrijfsresultaten en als belangrijke vorm van retentie om zich te wapenen voor de toekomst.