9 Augustus 2018 //
Geen extra kosten meer voor elektronisch betalen
Dankzij de Europese betaalrichtlijn PSD 2 (Payment Services Directive) mogen handelaars vanaf vandaag geen extra kosten (het zogeheten surcharging) meer aanrekenen wanneer de klant zijn aankopen elektronisch betaalt, en dit zowel online als in de winkel.

Febelfin zet de voordelen van elektronisch betalen nog eens op een rijtje

  • Een elektronische betaling - of het nu een online, mobiele of een betaling met de kaart is - is een stuk veiliger dan een cash betaling.
  • De consument loopt niet rond met briefjes en munten op zak die verloren kunnen raken of gestolen worden. Verliest hij daarentegen zijn kaart, dan kan hij die onmiddellijk laten blokkeren. Ook de handelaar vaart er wel bij: doordat hij minder cash geld in zijn kassa heeft, loopt hij minder kans op overvallen.
  • Tot slot kost een elektronische betaling de maatschappij minder geld. Cash geld moet namelijk gedrukt, geteld, verdeeld en gecontroleerd worden, uit omloop worden genomen bij beschadiging, vervoerd worden via streng beveiligde waardetransporten, ... Die kosten zijn er niet bij elektronisch betaalverkeer.


Dat PSD 2 in een verbod op surcharging voorziet waardoor geen extra kosten meer aangerekend mogen worden voor elektronische betalingen, zet de voordelen van het elektronisch betaalverkeer nog meer in de verf. Vanaf heden is er dan ook nog weinig reden om niet te kiezen voor een elektronische betaling.