29 Maart 2018 //
Handboek voor de leeuwenkuil
Nathalie De Ceulaer heeft een gedetailleerd handboek geschreven voor starters en groeibedrijven die op zoek zijn naar financiering.

Het boek ‘What the Fund?’ van Nathalie De Ceulaer richt zich tot alle ambitieuze ondernemers. Een buitenlandse vestiging openen, een nieuwe productielijn installeren, nieuwe medewerkers aanwerven? Vroeg of laat hebben de initiatiefnemers van zo’n projecten geld nodig. In al de gevallen zijn er een resem financieringsmogelijkheden. De auteur legt minutieus uit wat de voor- en nadelen van al die opties zijn.

Zonder externen?
In het begin van het boek stelt Nathalie De Ceulaer de cruciale vraag: is externe financiering nodig? Kan je als bedrijf niet beter zelf zorgen voor inkomsten, bijvoorbeeld door snel klanten te vinden die al betalen voor een product of dienst? Dit zogenaamde bootstrappen heeft heel wat voordelen: er komen geen externe investeerders in het bedrijf, dus is er ook geen verwatering van de aandelen en veel minder administratieve rompslomp. Het biedt ook het voordeel dat de starter meteen feedback krijgt van de klanten en de dienstverlening daaraan kan aanpassen. Is er eigenlijk wel vraag naar het product of de dienst? Lost het nieuwe product eigenlijk wel een probleem op?

Praktische tips
Na die essentiële vragen te hebben beantwoord, kan de lezer zich werkelijk uitleven in een veelheid van detailleerde informatie over de verschillende financieringsvormen. Telkens geeft de auteur praktische tips over de juiste aanpak, afhankelijk van het type investeerders. Bijvoorbeeld: equity- investeerders zijn vooral geïnteresseerd in het toekomstperspectief dat uit het businessplan spreekt. Banken zoeken zekerheid en willen weten hoe de starter zal omgaan met tegenvallers.
Maar het gaat nog verder. Nathalie De Ceulaer raadt aan om al gauw berekeningen in Excel te maken omdat dit tegemoet komt aan de manier van werken binnen de hele sector.

Starters aan het woord
Die heel concrete tips maken het boek een echte aanrader voor alle bedrijven die op zoek gaan naar financiering. De auteur lardeert haar verhaal met praktijkvoorbeelden van startende bedrijven die al wat hebben bewezen (Showpad, Teamleader, Cashforce) én met inzichten van banken en investeerders (Frank Maene van Volta, Jurgen Ingels van SmartFin, Duco Sickinge van Fortino).

Nathalie De Ceulaer is een zelfstandige financiële adviseur die onder andere optreedt als CFO van Fortino. Daarnaast is ze docent aan de Antwerp Management School en Solvay.