27 April 2017 //
Huisbaas McDonald’s
McDonald's moet de laatste jaren opboksen tegen verscherpte concurrentie van nieuwe merken. Intussen blijft de hamburgerketen zich laven aan een constante stroom huurinkomsten van zijn restaurants.

De keten is namelijk de eigenaar van de restaurants en verhuurt die aan zeer interessante prijzen aan de franchisenemers. Het gaat om niet minder dan 36.000 locaties verspreid over 100 landen. Volgens de onderzoekers van Quartz zou de huurkost voor een gemiddelde franchise 22% bedragen van zijn inkomsten. Niet minder dan 85% van de omzet van McDonald's wordt gegenereerd door franchisenemers, McDonald’s baat zelf slechts 15% van de restaurants uit. Dat percentage loopt verder achteruit.
Die focus op vastgoed heeft bijkomende voordelen. In de Amerikaanse belastingcode zijn erg gunstige regelingen voorzien (die bijvoorbeeld ook door president Trump werden gebruikt). Zo kan verhuurd vastgoed worden afgeschreven, terwijl er helemaal geen waardevermindering tegenover staat. Integendeel: de laatste jaren is de waarde van het vastgoed gestegen. Die stijgende vastgoedportefeuille van meer dan 30 miljard dollar kan dan ook weer gebruikt worden om goedkoop te lenen.