26 September 2017 //
Geert Degrande
Inex: extra motivatie bij overname van Olvarit
Jan Geeroms, financieel directeur van Inex: “De financiële afdeling stuurde mee strategische overnamebeslissing aan”.

De Belgische zuivelgroep Inex kondigde de overname aan van de Olvarit-groeimelken van de Franse voedingsreus Danone. Het gamma zal opnieuw op de markt gebracht worden onder het oude merknaam Bambix, die eveneens door Inex is overgenomen. “We blazen dit merk nieuw leven in en zullen niet alleen de groeimelken op de markt brengen maar op termijn ook de iconische Bambix berenkoeken”, zegt financieel directeur Jan Geeroms. “De groeimelken maken deel uit van een markt met hogere marges dan die in de andere zuivelsegmenten. De koekjes zijn een interessante diversificatie.”

De overname zorgde voor de zevenkoppige financiële afdeling van Inex voor flink wat extra werk. “Bij de due diligence en het bekijken van alle cijfers mochten we natuurlijk niet over één nacht ijs aan”, geeft Jan Geeroms aan. “Het plaatje moet kloppen en dat vereist nogal wat inspanningen op het vlak van controlling. Anderzijds is het natuurlijk een voordeel dat je met een klein team heel snel kan schakelen en dat er geen tijd verloren gaat aan meetings en het doorgeven van informatie. Alles is voor iedereen meteen duidelijk. Een dergelijke overname is voorts natuurlijk ook erg boeiend en zorgt voor extra motivatie, omdat je als financiële afdeling bij dit soort operaties duidelijk voelt voor welke meerwaarde je zorgt. Het gaat om een heel belangrijke strategische beslissing, die overigens ook inhoudt dat wij 700.000 tot 1 miljoen euro reserveren voor marketinginspanningen om het merk weer op de kaart te zetten.”

Extra mankracht aantrekken op de financiële afdeling zal voorlopig niet nodig zijn. “Een groot deel van de klanten bij wie we de nieuwe producten gaan afzetten, is nu ook al klant”, verduidelijk Jan Geeroms nog. “Daarom denken we dat we de extra rapportering die er als gevolg van de overname komt er wel bij kunnen nemen. Al moeten we er natuurlijk ook rekening mee houden dat de productie verschuift en dat dit voor nieuwe informatiestromen zorgt die op een andere manier verwerkt moeten worden. Maar aangezien zich bij de overname geen noemenswaardige problemen hebben voorgedaan verwachten we die ook niet bij de eigenlijke integratie van de nieuwe activiteiten.”