21 Februari 2018 //
Internationale betalingen in twee seconden
De Zweedse bank SEB kan transacties met haar Amerikaanse filiaal nu in twee seconden uitvoeren. Dat is heel wat sneller dan de twee dagen via de klassieke weg met Swift.

SEB zou één van de eerste grote organisaties zijn die gebruik maken van de blockchaintechnologie van Ripple om buitenlandse betalingen uit te voeren. Intussen heeft de bank sinds mei al 900 miljoen dollar getransfereerd op die manier. Paula da Silva, hoofd van de transactieservices van SEB vertelde aan het vakblad Corporate Treasurer dat de snelheid zeker belangrijk is in sommige omstandigheden. Toch zijn er ook nog beperkingen: “Wij gebruiken Ripple nu enkel voor transacties tussen onze eigen rekeningen in Stockholm en New York, en dan nog alleen in Amerikaanse dollar. Ripple is zelf gebaseerd op een conversie van valuta via de cryptomunt XRP, maar wij gebruiken dat deel van de oplossing niet.”
Paula de Silva ziet wel degelijk belangrijke voordelen in het gebruik van Ripple ten opzichte van Swift. De nieuwe oplossing van Swift – global payment initiative (GPI) – is moeilijk om te implementeren. Bij SEB is dat na twee jaar nog niet rond. “En Ripple is nu al in productie.”
SEB gebruikt de Ripple-oplossing nu voor een beperkte doelgroep: vaak grote bedrijven die werken aan fusies en overnames waarbij de snelle beschikbaarheid van het geld cruciaal is.
Bron: The Corporate Treasurer