3 Mei 2018 //
Peter Ooms
Isabel lanceert know your customer platform op blockchain 
Samen met Norbloc en de vier grootste Belgische banken, werkt Isabel Group volop aan de implementatie van een blockchainplatform met als doel identiteitsbeheer voor bedrijven te vereenvoudigen. Einddoel is de belangrijkste single digital corporate identity provider te worden: een Itsme voor bedrijven. Op een vergadering van de fintech hub B-Hive kondigden de partners aan nog dit jaar te starten met een commercieel aanbod.

“In plaats van een tijdrovend en vaak nog steeds papieren registratie, biedt dit know your customer (KYC)-platform een geïntegreerd ecosysteem voor financiële en andere organisaties om klanten (meer bepaald wettelijke entiteiten) te identificeren. We zullen een uniek KYC-bestand voor verschillende instellingen kunnen bieden en zo de dubbele inspanningen bij financiële entiteiten en hun klanten beperken. Bovendien zullen de personen kunnen controleren hoe en wanneer hun gegevens worden gedeeld via een klantvriendelijk portaal en in overeenstemming met GDPR”, zo beschreef Jean de Crane, CEO van Isabel Group, het opzet bij de lancering van het pilootproject dat ten einde loopt op 30 juni.
Frank Verhaest is de program manager blockchain bij Isabel Group: “Dankzij die blockchainoplossing zullen de deelnemende banken (Belfius, BNP Paribas Fortis, ING, KBC) heel wat kosten kunnen besparen. Bedrijven zullen hun gegevens die nodig zijn bij het openen van een bankrekening nu slechts één keer moeten registreren. Daarna kunnen ze die gegevens opnieuw gebruiken als ze met een andere bank zaken willen doen.”
“Vooral de klant is de grootste begunstigde omdat die nu zelf de eigen gegevens kan beheren. De klant kan diezelfde data dus gebruiken voor meerdere partijen. Maar hij blijft in controle en bepaalt zelf wie zijn gegevens mag zien,” zegt Astyanax Kanakakis, CEO van Norbloc.
Norbloc heeft al zijn platform Fides; een KYC-platform dat volledig in overeenstemming is met de Algemene verordening Gegevensbescherming (GDPR). Astyanax Kanakakis: “Ik ben heel tevreden dat we met Isabel Group kunnen samenwerken aan de allereerste KYC-oplossing met blockchain ter wereld.”
Frank Verhaest: “Dat komt door de haast unieke situatie met het Isabel 6-betalingsplatform voor bedrijven dat een samenwerkingsverband is tussen de vier grote Belgische banken. Zij zijn vragende partij om snel een oplossing te vinden voor die KYC-problematiek. Daarnaast loopt België ook voorop dankzij de e-ID en de applicatie Itsme waardoor een efficiënte en waterdichte identificatie van personen gebeurt. Op die de basis bouwt het hele KYC-proces verder. De toepassing is volledig gericht op de registratie van de identiteit van rechtspersonen. Dat is heel erg nuttig in de financiële sector, ook in het buitenland. Maar we weten dat ook andere partijen geïnteresseerd zijn in dergelijke oplossingen. Er zijn dus heel wat mogelijkheden om het gebruik ervan uit te breiden.”