20 November 2017 //
Legal Entity Identifier (LEI) vereist vanaf 3 januari 2018
LEI of ‘Legal Entity Identifier’ is een wereldwijd erkende standaard voor de identificatie van juridische entiteiten. De Europese regelgeving is bedoeld om de transparantie op de markten te verhogen.

In navolging van de Europese MiFID II/MiFIR-regelgeving moeten Belgische ondernemingen vanaf 3 januari 2018 beschikken over een LEI-code. 
Vanaf januari 2018 kan een transactie in financiële instrumenten niet meer worden uitgevoerd, wanneer de juridische entiteit van een onderneming niet beschikt over een LEI-code. De betrokken entiteiten moeten snel een aanvraag van een LEI indienen. Een LEI is een alfanumerieke code met 20 tekens die gekoppeld is aan informatie waarmee elke juridische entiteit die actief is op de financiële markten kan worden geïdentificeerd. Voor rechtspersonen gaat het om de ‘identificatiecode van juridische entiteit’ van de cliënt. Deze identificatiecode kan worden verkregen bij een instelling die LEI’s toekent.

Tot voor kort konden Belgische ondernemingen alleen een LEI-code aanvragen bij buitenlandse instanties, die geaccrediteerd zijn door de GLEIF (Global Legal Entity Identifier Foundation). Op vraag van de Minister van Financiën, Johan Van Overtveldt, onderzocht de Thesaurie van de Federale Overheidsdienst Financiën een betere oplossing voor de Belgische ondernemingen om zo deze verplichte LEI-codes aan een redelijke kostprijs te kunnen aanbieden.

Sedert september kunnen Belgische ondernemingen dan ook een unieke LEI-code aanvragen via de website www.mylei.be. Dit  online portaal van ‘GS1 Belgium & Luxembourg’ beperkt enerzijds het administratieve werk tot een minimum en zorgt er anderzijds voor dat alle aanvragen efficiënt en op korte termijn kunnen verwerkt worden. Meer informatie is verkrijgbaar bij de FSMA