21 Oktober 2018 //
Medewerkers investeren in het eigen ecosysteem met The Alliance
Het fintech ecosysteem rond Projective, B-Hive, en The Glue lanceert het investeringsvehikel The Alliance. Drijvende krachten Jurgen Ingels en Stefan Dierckx willen zo de lange-termijn meerwaarde voor het hele ecosysteem, én voor de medewerkers, vergroten.

The Alliance is een holdingstructuur die strategische participaties neemt in bedrijven die een lange-termijn meerwaarde zijn voor het ganse ecosysteem rond fintechs als  Projective, B-Hive en The Glue. Met de investering in het Mechelse Exellys is het startschot voor The Alliance gegeven.
Jurgen Ingels, mede-oprichter van The Alliance: “Dit is geen klassiek durfkapitaalfonds. De bedrijven in het ecosysteem versterken elkaar. Ons breed corporate netwerk zal Exellys helpen groeien, en de young tech potentials van Exellys zullen op hun beurt het ecosysteem verrijken.”
Raf Seymus, CEO van Exellys, is blij met de investering: “Via The Alliance krijgen we toegang tot een groter netwerk aan bedrijven om mee samen te werken en een sterk ecosysteem dat onze groei zal helpen versnellen. Mede dankzij deze investering kunnen we onze impact nog vergroten en een antwoord blijven bieden op de snel veranderende uitdagingen van werkgevers en tech talent."
Medewerkers zijn betrokken
Uniek aan The Alliance is dat alle werknemers in het ecosysteem eraan kunnen deelnemen. Voor oprichters Stefan Dierckx en Jurgen Ingels is dit een hefboom om hun medewerkers te behouden, en hun engagement voor het ecosysteem te versterken. Stefan Dierckx, mede-oprichter van The Alliance, en CEO van Projective en The Glue: “Veel van onze mensen hebben een entrepreneurial spirit. Ze hebben echt ‘goesting’ om te ondernemen. Toch zien ze het vaak niet zitten om zelf een bedrijf op te bouwen. The Alliance komt op een minder risicovolle manier tegemoet aan die ondernemingsambities.”
Toch bouwt The Alliance een aantal beperking in. Zo zullen medewerkers maximaal 25.000 euro kunnen inbrengen en dat dan nog gefaseerd over een langere periode. Bedoeling is dat de medewerkers die inleg ook verdienen bijvoorbeeld in de vorm van een bonus voor het behalen van bepaalde targets. Op die manier past dit ook in een verloningsbeleid van deze fintechs. Voor managers en eigenaars van de bedrijven uit het ecosysteem zou een dergelijke beperking niet gelden.


The Alliance gaat van start met 5 miljoen euro.
Jurgen Ingels: “Dit is intrapreneurship to the next level: medewerkers kunnen actief mee investeren in de groei van hun bedrijf.” Op termijn wil The Alliance structurele participaties - die kunnen gaan tot maximaal vijftig procent - in tien tot vijftien bedrijven die relevant zijn voor het hele ecosysteem. “Ondernemen in een sterk ecosysteem is de toekomst”, zegt Stefan Dierckx, “Het laat ieder lid van het systeem toe om de eigen expertise verder uit te diepen, en garandeert klanten dat ze steeds met de meest geschikte partij aan tafel zitten. De bedrijven in de portefeuille van The Alliance zullen zorgen voor een nog bredere waaier aan oplossingen.”