12 Juni 2018 //
Meer buitenlandse investeringen in 2017
Vorig jaar was een recordjaar voor het aantal buitenlandse investeringen in België. In 2017 trok ons land maar liefst 215 investeringsprojecten aan, goed voor zo’n 5.838 jobs.

Dit blijkt uit de Barometer van de Belgische Attractiviteit, een jaarlijkse studie van EY die de aantrekkelijkheid van België als investeringslocatie meet. Het recordaantal projecten weerspiegelt zich ook in de perceptie van België als aantrekkelijk land om zich professioneel te vestigen, want investeerders lijken iets optimistischer dan vorig jaar. Toch is er nog geen reden tot euforie.

Nog nooit investeerden buitenlandse bedrijven zo veel in ons land als vorig jaar. België haalde 215 projecten binnen, een stijging van 7,5% ten opzichte van 2016. Met deze stijging bevestigt België de Europese tendens, want ook de algemene Europese investeringscijfers zitten in de lift. Met een totaal van 6.653 projecten, een stijging van 10%, bereikt het aantal directe buitenlandse investeringen in Europa eveneens een hoogtepunt. Op de Europese investeringsranking handhaaft België zich op de achtste plaats. Verder valt op te merken dat naast de Verenigde Staten, het vooral onze buurlanden zijn die steeds vaker in België investeren.

De stijging van het aantal investeringsprojecten wordt ook weerspiegeld in de houding van buitenlandse bedrijfsleiders. De resultaten van een bevraging bij bedrijfsleiders tonen aan dat 30% iets positiever ingesteld is over de Belgische attractiviteit, ten opzichte van 26% vorig jaar. Dit is dus een lichte stijging, maar het is voorbarig om te stellen dat het vertrouwen in België als investeringsland terug is. De meerderheid van de respondenten voorspelt namelijk een status quo van de Belgische attractiviteit en 8% denkt dat ons land erop zal achteruitgaan.