22 Maart 2018 //
Moscovici stelt digitale taks voor
De Europese Commissie zal de grote internetbedrijven zoals Google, Facebook, Amazon en Apple drie procent belastingen doen betalen. Dat kondigde commissaris Pierre Moscovici aan.

Die digitale taks kan vijf miljard euro opbrengen. De lidstaten moeten het voorstel wel nog goedkeuren en die staan er niet allemaal onverdeeld achter.
Omdat die internetspelers niet altijd een fysieke aanwezigheid hebben in een lidstaat van de Europese Unie was het moeilijk om de activiteiten te controleren of op een gewone manier belastingen te heffen op de gerealiseerde winst. De commissie stelt daarom een nieuwe manier van taxeren voor. Bedrijven die digitale diensten leveren zullen belastingen betalen op de omzet - en niet de winst - die ze genereren daar waar hun gebruikers zich bevinden, en niet waar hun kantoor is. Dat zal gebeuren voor bedrijven die aan een aantal voorwaarden voldoen op het vlak van digitale diensten:
• 7 miljoen euro omzet of meer
• 10.000 gebruikers of meer
• 3000 contracten of meer
Tot deze regeling is uitgewerkt, voorziet de Commissie een voorlopige heffing op internetreclame, de verkoop van gebruikersgegevens en platformvergoedingen.
Bron: FT