12 Oktober 2017 //
Geert Degrande 
Niet-financiële profielen op de financiële afdeling
De krapte op de arbeidsmarkt maakt dat CFO's mikken op het laten doorgroeien van mensen zonder specifieke financiële opleiding.

Jean-Marie Vanderstichele, sinds juni aan de slag als CFO bij Upgrade Estate, beaamt dat er op de financiële afdeling ruimte is voor talenten die in eerste instantie geen financieel profiel hebben. “In ons huidige team zijn er twee medewerkers die hun carrière gestart zijn vanuit een niet-financieel profiel, maar die door opleiding en ervaring doorgegroeid zijn tot volwaardige boekhoudsters. Het aanwerven van niet-financiële profielen voor een financiële afdeling is dus zeker ook voor de toekomst te overwegen. Bij ons zijn attitude, een match met de bedrijfscultuur en soft skills minstens even belangrijk als diploma en ervaring.”

Het Gentse bedrijf profileert zich met een originele en duurzame aanpak als specialist in studentenbehuizing. Het blijft snel groeien en dat heeft ook gevolgen voor de financiële afdeling. “In Gent, Brugge, Kortrijk, Antwerpen, Brussel, Jette en Bergen stellen we ondertussen 2.200 kamers ter beschikking. Op de financiële afdeling zijn we nu al met vijf en er is een openstaande vacature voor een junior accountant. We verwachten dat we onze groei ook de komende jaren zullen kunnen voortzetten en dus zullen we blijven zoeken naar financieel talent.”

Deze week pakte Robert Half uit met zijn Salarisgids 2018 voor IT-, finance-, accounting- en administratieve professionals. Uit de resultaten blijkt dat het voor financiële afdelingen almaar moeilijker wordt om de juiste profielen aan te trekken. In die mate zelfs dat 2,9% van alle jobs niet ingevuld geraakt, een cijfer dat in ons land hoger ligt dan het Europese gemiddelde van 1,8%. Een en ander betekent ook dat het aanwervingsproces vaak lang aansleept en dat 16,3% van de Belgische CFO’s overwegen om hun medewerkers op de financiële afdeling een loonsverhoging te geven. Jean-Marie Vanderstichele: “Hoewel we sterk groeien, is het niet de bedoeling daarbij automatisch loonsverhogingen in het vooruitzicht te stellen. HR-specialisten bevestigen trouwens dat dit voor veel jonge mensen niet langer de eerste prioriteit is. Dat wil natuurlijk niet zeggen dat loonsverhogingen niet kunnen. Maar ze zijn eerder het gevolg van bijkomende verantwoordelijkheden of het doorgroeien naar een andere functie binnen het bedrijf. Naast de competenties en verantwoordelijkheden van een medewerker is het voor ons echter minstens even belangrijk dat de persoon perfect past binnen onze bedrijfscultuur, waarin sfeer en beleving heel belangrijk zijn. Als er een match is, zijn medewerkers ook gelukkig en gemotiveerd. “