4 Mei 2018 //
Nieuwe wetgeving rem op faillissementen april
Graydon Barometer Faillissementen: 782 faillissementen in april, eerste daling in 6 maanden tijd

De trend van het stijgend aantal faillissementen van de afgelopen maanden heeft in april plaatsgemaakt voor een daling. In april werden 782 faillissementen uitgesproken. Dit is een afname van 3 procent in vergelijking met dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwste Barometer Faillissementen van bedrijfsinformatiespecialist Graydon.
Over de eerste vier maanden van het jaar is er wel nog steeds sprake van een toename van het aantal faillissementen. In totaal gingen 3.728 bedrijven failliet, oftewel 3,4 procent meer dan de eerste vier maanden van 2017. “Dit wordt veroorzaakt door de grote stijgingen van het eerste trimester”, zegt Eric Van den Broele, Senior Manager Research and Development bij Graydon.
Een mogelijke verklaring voor de daling op federaal niveau is de nieuwe faillissementswetgeving per 1 mei 2018. Waarschijnlijk heeft een aantal organisaties de inwerkingtreding van deze nieuwe wet afgewacht om zo de nieuwe mogelijkheden –waaronder de mogelijkheid van kwijtschelding- van de wet te kunnen aanwenden. “In dat geval is de daling van het aantal faillissementen van de afgelopen maand niet meer dan een windstilte. Bovendien is het afwachten in hoeverre de nieuwe categorieën ondernemingen die voortaan wél failliet kunnen gaan de komende weken en maanden de boeken zullen neerleggen”, zegt Eric Van den Broele.