11 Januari 2018 //
QIQO haalt 300.000 euro groeikapitaal op
Drie Antwerpse ondernemers lanceerden een jaar geleden QIQO, een warme energiedrank als alternatief voor koffie. Nu halen ze 300.000 euro op via een mix van crowdfunding en privé-investeerders, om hun groeiplannen te financieren.

QIQO werd in december 2016 opgericht door jeugdvrienden Amaury Timmermans, Kris De Corte en Maxime Bossuyt. Ze misten tijdens hun studies en later op de werkvloer een gezond alternatief voor koffie. Daarom kwamen ze met QIQO: een energiedrankje in poedervorm op basis van de Zuid-Amerikaanse ingrediënten guarana en mate. Gemengd met heet water geeft de warme energiedrank dezelfde boost als een kop koffie. 
QIQO maakt deel uit van accelerator Start it @KBC, die innovatief en schaalbaar ondernemerschap ondersteunt. Het energiedrankje is nu een jaar online te koop en een groot succes. “Zonder één euro marketing hebben we intussen 18.000 QIQO-porties verkocht, enkel via mond-aan-mond-reclame. En nog belangrijker, 40% van de mensen die QIQO voor het eerst proberen, kopen het opnieuw. Een hoger percentage dan wat door de industrie wordt beschouwd als een succesvol nieuw product", voegt Amaury Timmermans toe.

Crowdfunding en privé-investeerders om QIQO in bedrijven te introduceren
QIQO haalde in totaal 300.000 euro op. 145.000 euro werd via het Belgische crowdfunding platform MyMicroInvest opgehaald, waarbij iedereen die dat wenste vanaf 100 euro kon investeren. De overige 155.000 euro werd opgehaald via privé-investeerders. “De 45% tax shelter maatregel van de overheid die investeringen in start-ups moet stimuleren, heeft ons zeker geholpen om het bedrag snel bij elkaar te krijgen", vertelt Kris De Corte, co-founder van QIQO.