14 Mei 2018 //
Risicobeheer ingeburgerd bij Belgische organisaties
Volgens KPMG doen meer dan 7 op 10 ondernemingen aan risicomanagement.

Het beheren van risico’s (Enterprise Risk Management of Risicomanagement) vindt meer en meer ingang bij Belgische ondernemingen en andere organisaties. Meer dan 7 op 10 organisaties geeft aan op één of andere manier aan risicomanagement te doen. Toch zijn er zeker ook knelpunten: organisaties maken nog veel te weinig gebruik van data en technologie in risicobeheer en een echte risicocultuur is nog niet volledig ingeburgerd. Dat blijkt uit een onderzoek van dienstverlener KPMG.

 

Andere belangrijke resultaten van de KPMG-studie:

  • 34% heeft een bijzonder comité met als taak het bespreken van risicoaangelegenheden. Daarnaast heeft 48% van de bedrijven een Chief Risk Officer aangesteld om het risicobeheerprogramma of -proces te leiden. 
  • Zowel het gebruik van data en technologie in risicobeheer (slechts bij 27%) en het opzetten van een risicocultuur (slechts bij 46%) binnen de organisatie zijn onderontwikkeld.
  • De top drie van prioriteiten vanuit een risicoperspectief in de komende jaren zijn: de versterking van de risicocultuur, rekening houden met nieuwe risico's en het omgaan met toenemende wet- en regelgeving.
  • Meer dan 50% van de respondenten suggereert dat een risicobeheerprogramma hen in staat stelt om op risico gebaseerde interne controles te ontwikkelen, de controlerol van de raad van bestuur te verbeteren en goed bestuur te versterken
  • De meest voorkomende belemmeringen en uitdagingen bij het implementeren van risicobeheer zijn een tekort aan middelen (35%) en het feit dat organisaties andere prioriteiten dan risicobeheer vooropstellen (33%).