Verschenen in het magazine van 2017 juni
11 Juli 2017 //
Geert Degrande
Spelen in de hogere afdeling
“Voor ondernemingen die willen doorgroeien, blijft een beursnotering een belangrijke troef. Het is een label dat aangeeft dat het bedrijf in een andere afdeling speelt.” Vincent Van Dessel, CEO en Chairman van Euronext Brussel, hoopt dat de aangekondigde vernieuwingen ervoor zorgen dat opnieuw meer starters, groeiende en familiebedrijven naar de beurs trekken.

Meer dan een financieringsvehikel

De vernieuwingen die Euronext een aantal weken geleden aankondigde, draaien vooral rond het verduidelijken van de identiteit en een duidelijkere segmentering. “We zetten ook fors in op het begeleiden van bedrijven, want we zijn ervan overtuigd dat een beursgang veel meer betekent dan enkel een financieringsvehikel”, zegt Vincent Van Dessel.

 

Europa kan tempo niet bijbenen   

Uit cijfers van statistiekbureau EY blijkt dat het eerste kwartaal van 2017 wereldwijd een recordtrimester was voor het aantal beursintroducties. Liefst 369 bedrijven financierden zich via een beursgang. Dat aantal ligt negentig procent hoger dan in het eerste kwartaal van 2016. Toch zijn deze cijfers met name voor Europa geen reden tot euforie, want ze zijn vooral te danken aan China. Op het oude continent lag het aantal beursintroducties zelfs lager dan tijdens het eerste kwartaal van 2016. Een jaar geleden waren het er nog 40, nu slechts 33. “Vergeet niet”, zegt Vincent Van Dessel, “dat de lage rente blijft aanhouden. Die zet enigszins een rem op de algemene economische groeiverwachtingen. Een aantal bedrijven die een beursgang aan het voorbereiden waren, hebben daar soms in laatste instantie van afgezien en eerder gekozen voor financiering via private equity.”     

 

Inspelen op de noden van investeerders

Euronext blijft niet bij de pakken zitten. Half mei lanceerde de beurs een reeks maatregelen voor een eenvoudigere toegang tot haar markten. Euronext wil vooral duidelijk maken dat een beursnotering laagdrempeliger is dan ze lijkt en een pak voordelen inhoudt op het vlak van imago. Dat is niet onbelangrijk in een steeds meer geglobaliseerde economie, waarin ook startende bedrijven eigenlijk meteen internationaal moeten mikken. Volgens Vincent Van Dessel speelt de vernieuwing ook in op de noden van de investeerders. “We willen komaf maken met de idee dat een ‘kleine beurs’ enkel voor kleine investeerders of beleggers bestemd is. Start-ups zijn niet onze enige doelgroep. We mikken zeker ook op familiebedrijven. Die blijven nu meestal weg van de beurs omdat ze bang zijn de controle te verliezen. Meervoudig stemrecht voor familiale aandeelhouders zou in dat opzicht een goede zaak zijn.” 

 

Een duidelijke compartimentering

De vernieuwingsoperatie die op 19 juni ingaat, heeft geen betrekking op de gereglementeerde markt. De Vrije Markt zal nu door het leven gaan als ‘Euronext Access’ en een toegangspoort bieden voor ondernemingen die een rudimentaire toegang tot de beurs wensen. Tegelijk verandert de naam van Alternext in ‘Euronext Growth’, een markt die speciaal is bestemd voor middelgrote en familiale ondernemingen, met noteringsregels op maat van hun behoeften. In tegenstelling tot de Vrije Markt en Alternext, is er voor bedrijven die op de nieuwe compartimenten een notering willen, geen verplichting meer om een prospectus uit te geven. De mildere transparantieregels moeten de markt attractiever maken voor bedrijven.

 

Euronext Access+: meer transparantie

Tegelijk richt Euronext het compartiment ‘Euronext Access+’ op voor ondernemingen met een meer gediversifieerd aandeelhouderschap, die hun notering willen gebruiken om hun zichtbaarheid te vergroten en zich verder te ontwikkelen inzake markttransparantie en communicatie. “Transparantie naar beleggers en investeerders blijft voor alle bedrijven belangrijk”, zegt Vincent Van Dessel nog. “Ondernemingen op Euronext Access+ worden nauwer begeleid en aan hun aandeel wordt meer zichtbaarheid gegeven. Euronext Access+ zal eigen criteria hebben: een minimale rekeningenhistoriek van twee jaar, waarvan geauditeerde rekeningen voor het laatste jaar, een free float van minimaal 1 miljoen euro, verplichte begeleiding door een listingsponsor vanaf de introductie doorheen heel het beursparcours van de vennootschap en verbintenissen tot regelmatige communicatie naar de markt.”

 

E-bay op de beurs

De duidelijke compartimentering geeft volgens de CEO van Euronext aan dat de beurs wel degelijk een oplossing kan zijn voor bedrijven in verschillende fasen van hun groeicyclus. “We hebben immers ook nog de Expert Markt. Dat is eigenlijk een soort E-bay op de beurs. Eenmaal per week biedt de Euronext Expert Markt de mogelijkheid om te verhandelen in niet of niet langer genoteerde effecten zoals aandelen, vastgoedcertificaten, kasbons en obligaties. Dat biedt bijvoorbeeld mogelijkheden aan wie via crowdfunding aandelen van niet genoteerde bedrijven heeft gekocht. Na de Expert Markt komen dus achtereenvolgens Euronext Access, Euronext Access+ en Euronext Growth, telkens met specifieke regels die op maat zijn gesneden van de fase van de levenscyclus waarin de ondernemingen zich bevinden.”

 

 

Doelgroep?  Alle bedrijven met CFO

“Ons aanbod is nu duidelijker op de verschillende fases van de levenscyclus van de bedrijven afgestemd en door uniform ‘Euronext’ in onze naam te gebruiken, actualiseren we onze merkidentiteit. We hopen zo ook duidelijk te maken aan CFO’s dat een beursnotering hen niet langer angst hoeft in te boezemen. Elke organisatie die over een CFO beschikt, is volgens mij voldoende professioneel gestructureerd om een beursgang te overwegen. En daar zijn behoorlijk wat voordelen aan verbonden.”