16 Januari 2014 //
JC
Staat mag soepeler meefinancieren van EU
De Europese Commisie versoepelt de regels voor staatshulp bij financiering van kmo’s, starters en groeibedrijven.

Eurocommisssaris voor de Concurrentie Joaquin Almunia stelt nieuwe regels voor in verband met staatssteun voor financiering van kmo’s en startende bedrijven, want hij ziet een funding gap ten gevolge van de strengere regels voor banken (Basel III). Deze bedrijven blijven nog te eenzijdig afhankelijk van bankkredieten.

 

Vanaf juli kunnen ook de wat grotere bedrijven in aanmerking komen. De grens voor het aantal werknemers gaat van 250 naar 500 en grotere midcaps tot 1500 medewerkers kunnen er ook van genieten, tenminste voor zover minstens 10 procent van hun operationele kosten gaan naar onderzoek en ontwikkeling.

 

Vandaag onderzoekt de commissie staatssteun vanaf 1,5 miljoen; die grens gaat nu naar 15 miljoen euro. Die steun mag nu ook gaan naar een breder scala aan financieringsinstrumenten, gaande van bijdragen aan het eigen vermogen tot hybride vormen van kapitaal.

 

Er moet wel nog altijd sprake zijn van privé-inbreng ook, maar die hoeft minder hoog te liggen. In sommige gevallen hoeft niet meer te zijn dan 10 procent, bijvoorbeeld voor startups die nog geen commerciële verkopen realiseren.