30 November 2017 //
Stijgende investeringen in Europese technologie
Europa noteert naar verwachting een record van 19 miljard dollar aan tech-investeringen volgens de 2017-editie van het State of European Tech-rapport.

Het State of the European Tech-rapport van Atomico en Slush beschrijft vijf kerntrends die onderliggend zijn aan de toenemende invloed en het succes van de Europese technologiesector.

• Een gezond landschap met een sterke basis. Het is opnieuw een recordjaar voor Europa met ruim 19 miljard dollar aan investeringen, ten opzichte van 14,4 miljard dollar in 2016. Het is ook een recordjaar voor de financieringsrondes van meer dan 50 miljoen dollar, met meer dan 50 rondes in 2017. Dat is significant hoger dan het record van 43 in 2015.
• De harde strijd voor tech-talent. Het aantal professionele developers op het continent is gegroeid naar 5,5 miljoen. Het VK blijft de belangrijkste bestemming voor tech-talent dat naar of binnen Europa migreert. Toch lijkt het aandeel te verliezen aan andere Europese bestemmingen, zoals Duitsland en Frankrijk. Deze blijven op de tweede en derde plaats.
• Deep tech blijft groeien in Europa. In 2017 blijft Europa op koers met een record van 3,5 miljard dollar dat geïnvesteerd wordt in deep tech. Dat is 40 procent meer dan in 2016. Er is ook een toenemend bewijs dat de meest veelbelovende deep tech-bedrijven ervoor kiezen onafhankelijk te blijven en aan de lange termijn bouwen, zoals de grote rondes voor Graphcore, Improbable, Lilium en Unity aantonen. Europa heeft zichzelf gepositioneerd in het centrum van een explosie van activiteiten op het gebied van de crypto-/blockchain-economie. Er zijn in Europa meer blockchain-development-projecten en meer teams die het nieuwe ICO-model gebruiken om kapitaal aan te trekken dan in welke internationale regio dan ook.
• Europa kent een opmerkelijke samenwerkingsgerichte benadering als het gaat om de traditionele industrie. In 2017 waren er 637 financieringsrondes met ten minste een corporate investor, een toename van 600 procent ten opzichte van 2012; rond de 20 procent van alle venture-rondes in Europa komt nu voor rekening van corporates. Europa bouwt een tech-ecosysteem naar eigen model, waarin technische excellentie wordt gecombineerd met diepe branchekennis. We hebben dit gezien in de financiële sector, maar zien het nu ook in de zorg, de logistiek, de transport en andere branches.
• Regulering is in opkomst als kans om concurrentievoordeel te vergroten. Er is brede overeenstemming binnen de Europese tech-community dat veranderende regelgeving voor de ontwikkeling van AI, blockchain en autonome voertuigen prioriteit moet hebben. De grootste kansen liggen bij blockchain waar al 1,75 miljard dollar is opgehaald in Europa via ICO’s, in vergelijking met 1,08 miljard dollar in de VS. Volgens Github zijn het VK, Duitsland en Rusland de meeste actieve blockchain-developers.

 

Het rapport is samengesteld door Atomico, een in Europa gevestigde, wereldwijd actieve venture capital-onderneming, in samenwerking met de Slush-technologieconferentie.