15 Juni 2018 //
Tekort aan natuurlijke hulpbronnen vormt risico voor bedrijven
Bedrijven doen te weinig om het risico van een tekort aan natuurlijke grondstoffen op hun eigen werking aan te pakken. Dat blijkt uit een nieuw rapport van de verzekeringsmaatschappij Allianz.

Allianz voerde een sectorspecifieke analyse uit bij meer dan 2500 bedrijven om te kijken wat de zakelijke impact is van tekorten aan natuurlijke grondstoffen. Natuurlijke hulpbronnen zoals schone lucht en zuiver water zijn van vitaal belang voor bedrijven. Ze lopen het risico te verdwijnen doorheen vele sectoren. Het slecht beheren van natuurlijke rijkdommen van de aarde heeft dus gevolgen die verder reiken dan impact op het milieu zelf. Dat staat in het nieuwe rapport van Allianz Global Corporate & Specialty (AGCS) Measuring And Managing Environmental Exposure: A Business Sector Analysis of Natural Capital Risk.
In het rapport wordt melding gemaakt dat de zakenwereld zich niet alleen moet engageren om te tegemoetkomen aan die maatschappelijke bekommernissen. Bedrijven moeten straks zelf de consequenties dragen van een tekort aan natuurlijke grondstoffen zoals bijvoorbeeld bij een watertekort. Ondernemingen kunnen ook op een andere manier getroffen worden door nieuwe wetgeving en regels over het beperken van de broeikasgassen.
“Duurzaam gebruik van natuurlijke hulpbronnen is nodig voor het toekomstige succes van veel bedrijven. Terwijl het bewustzijn van bedrijven over hun ecologische voetafdruk groeit, moeten velen nog steeds een beter inzicht krijgen in de specifieke bedreigingen die hun industrie kan beïnvloeden.” zegt Chris Bonnet, Manager Environmental, Social and Governance (ESG) Business Services, AGCS.

In het nieuwe rapport analyseert AGCS data van het onderzoeksbureau MSCI ESG Research. De sectoren olie & gas, mijnbouw, voeding en transport scoren het hoogst in termen van risicoblootstelling. Die analyse is gebaseerd op 5 factoren: biodiversiteit, broeikasgassen, niet-broeikasgas emissies, water en afval.
Zeven sectoren (bouw, nutsbedrijven, kleding, chemie, productie, farma- en auto-industrie), horen tot de middenklasse op het vlak van risico. Telecommunicatie is de enige sector die geen risico loopt.