2 Maart 2017 //
Geert Degrande
Toenemende complexiteit
Jan Gesquière (Vandemoortele) : “De grote uitdaging is om de toenemende complexiteit van data te vertalen in een rapportering die voor iedereen begrijpelijk is”

Wereldwijd vinden CFO’s de technologische verandering de grootste uitdaging in het rapporteringsproces. Ze zijn bang dat die rapportering onvoldoende de snelheid van de technologische verandering kan volgen. Dat blijkt althans uit een recent onderzoek dat EY Financial Accounting and Advisory Services (FAAS) voerde onder de titel How can reporting catch up with an accelerating world? Het onderzoek werd uitgevoerd bij 1.000 CFO’s en financial controllers van organisaties met een omzet van meer dan 500 miljoen dollar uit 25 verschillende landen.
Jan Gesquière benadrukt bij het bekijken van de resultaten van het onderzoek dat het succes van data niet in de hoeveelheid ligt, maar wel in de manier waarop ze door de financiële afdelingen begrijpelijk worden gemaakt voor de business. “De recente technologische veranderingen zorgen voor een aanzienlijk grotere hoeveelheid data die vaak zo goed als in real-time beschikbaar is. Ergens is het dan een normale reflex om te vrezen dat de toenemende omvang van de data en het steeds snellere tempo waarmee ze ter beschikking komen de efficiëntie van de rapportering kan bedreigen.
Maar anderzijds is het ook vrij simpel om met die vrees om te gaan, namelijk door eerst goed na te denken welke data in real time raadpleegbaar moeten zijn en welke data je bijvoorbeeld maar één keer per week of één keer per maand wil bekijken. Een goede voorbereiding is ook in deze het halve werk. Het is volgens mij ook de verantwoordelijkheid van CFO’s om erop te wijzen dat data die niet vertaald zijn in begrijpelijke rapporten geen zin hebben.”
Dat Jan Gesquière sterk de nadruk legt op het omzetten van data in begrijpelijke rapporten betekent nochtans allerminst dat Vandemoortele de nieuwe technologische mogelijkheden afzweert. “We zijn bijvoorbeeld in Berlijn bij SAP gaan kijken naar het nieuwe platform SAP HANA, de software die zeer grote databases zodanig comprimeert dat ze in eerste instantie niet op harde schijven opgeslagen moeten worden. SAP HANA maakt het voor bedrijven mogelijk om veel sneller grote volumes gegevens te verwerken tot bruikbare rapporten. We willen daar ook gebruik van maken, zonder evenwel het basisprincipe uit het oog te verliezen dat ik al benadrukte: de rapporten moeten door de gebruikers op een eenvoudige manier begrepen kunnen worden. Anders hebben ze geen zin.”

 

Wil u meer tips & tricks rond reporting & controlling? Op 25 april organiseert FDMagazine het FDSeminar rond reporting & controlling. Klik hier voor meer informatie.