31 Augustus 2017 //
Geert Degrande
Twijfel over rapportage?
Jan Vanpraet (CEO/CFO Decca): “Betrouwbare data voor rapportering krijg je door correcte input”.

Slechts weinig CFO’s hebben volledig vertrouwen in het eigen rapportageproces. Dat blijkt uit recent onderzoek van Workday en FSN bij1.000 CFO’s en financieel directeuren. In het onderzoek gaf 55 procent van de ondervraagden aan zich zorgen te maken over de vraag of de interne controlemechanismen tijdens het rapporteringsproces wel goed functioneren. Zesenveertig procent vreest voor een onverwachte fout in een belangrijke spreadsheet. Nog eens 40 procent gelooft niet dat de gebruikte data altijd betrouwbaar en accuraat zijn. Ook bleek dat veel financials nog handmatige controles uitvoeren om data te controleren. Ook geeft 60 procent van de respondenten aan dat ze te veel tijd kwijt zijn met het opschonen van de data. 54 procent worstelt met de gefragmenteerde systemen en de verschillende bronnen die de data leveren.

De cijfers staan in schril contrast met de tevredenheid waarvan Jan Vanpraet, CEO en CFO van Decca Sportswear blijk geeft. Het bedrijf uit Zottegem, dat sinds 2015 in handen is van Jan Vanpraet en een veertigtal medewerkers heeft, is in de textielsector een vreemde eend in de bijt, omdat het met een veertigtal werknemers de productie volledig in België houdt. Het levert vooral wielertruitjes aan wielertoeristen, maar ook aan enkele toppers uit het peloton, en maakt ook kledij voor triatlon.
“We hebben geen moeite met de rapportering”, zegt Jan Vanpraet, want we zijn via EXACT overgeschakeld op een 100% digitale verwerking van onze boekhouding. Dat stelt ons in staat om sneller bruikbare informatie uit de data te distilleren en op basis daarvan actie te ondernemen. Die data zijn betrouwbaar en accuraat, want bij dergelijke systemen is de kwaliteit van de output altijd recht evenredig met die van de input.” Heel belangrijk vindt Jan Vanpraet voor een KMO als Decca in deze de keuze van de partner. “Ik denk dat de keuze voor een boekhoudkantoor annex specialist in fiscaliteit, dat zelf helemaal mee is met de vernieuwing en de digitalisering een wereld van verschil kan maken. Dankzij onze samenwerking met het kantoor Mon3aan, kunnen we alles wat in het systeem zit er ook dadelijk uithalen. Dat stelt ons in staat om een degelijk dashboard te maken dat gebaseerd is op onze vastgelegde KPI’s. Rapporteren en op basis daarvan sturen is voor ons dus helemaal niet moeilijk. Al kan ik me voorstellen dat dit bij grote bedrijven met diverse afdelingen en zeer sterk uiteenlopende klantengroepen een stuk moeilijker kan liggen.”