11 Mei 2017 //
Vacature boekhouder moeilijkst in te vullen
33,6 procent van de vacatures voor boekhouder staat langer dan zestig dagen online.

Ondanks een beter economisch klimaat blijken bedrijven in België moeite te hebben om bepaalde vacatures in te vullen. Dit blijkt uit recente data van Indeed, de nummer 1-vacaturesite ter wereld. Het bedrijf onderzocht de functies die in ons land langer dan zestig dagen openstonden op Indeed. De moeilijkst in te vullen vacature is de functie van boekhouder, van al deze vacatures stond 33,6 procent langer dan zestig dagen online.
Volgens de Indeed-data is de top vijf van moeilijkst te vervullen vacatures – gebaseerd op het percentage vacatures dat langer dan zestig dagen op Indeed stond – in België als volgt:
1. Boekhouder (33,6%)
2. Operator 2-ploegen (32,0%)
3. Verpleegkundige (31,1%)
4. Assistent-bedrijfsleider (30,2%)
5. Developer (29,1%)

Sander Poos, Managing Director Benelux bij Indeed: "Een van de redenen is de mismatch op de arbeidsmarkt voor financiële en administratieve beroepen. Veel organisaties schakelen over naar boekhoudsoftware, waardoor de interesse om een boekhoudopleiding te volgen afneemt. Fiscale en boekhoudkundige regels veranderen echter elk jaar en het is erg belangrijk om kennis te bezitten die up-to-date is, en dat is een uitdaging als er steeds minder mensen een studie in die richting volgen."
Het tekort aan gespecialiseerde boekhouders is de laatste jaren een trend en wordt gekoppeld aan de verdere automatisering en digitalisering. Een gedeelte van het werk van boekhouders en accountants wordt in de toekomst vervangen door automatisering, maar de boekhoud- en vooral fiscale wetgeving is heel complex. Geen enkele robot kan zonder menselijk toezicht het hele boekingsproces overnemen, waardoor er heel wat sturing nodig blijft.