15 November 2017 //
Geert Degrande
Vennootschapsbelasting afschaffen is een utopie
Sam Sabbe (BekaertDeslee): “Vennootschapsbelasting afschaffen is een utopie, we zijn al tevreden met de stappen die gezet zijn door het zomerakkoord”.

Naar aanleiding van de publicatie van de Paradise Papers kregen we opnieuw inzicht in de fiscale spitstechnologie die de groten der aarde en de gerenommeerde multinationals gebruiken. Maar de fiscale strijd tegen de multinationals zal complex blijven. In De Tijd liet Sol Picciotto, een professor emeritus fiscaliteit die nauw samenwerkt met de ngo Tax Justice Network, optekenen dat het om een strijd gaat die al een eeuw aan de gang is. De regeringen mogen dan baas zijn over hun grondgebied, de multinationals blijven kiezen op welk grondgebied ze zich vestigen. De internationale bedrijfsbelastingen blijven dus een kluwen. Onder meer vanuit de OESO zijn dan ook al stemmen opgegaan om voor een radicale oplossing te kiezen: het afschaffen van de vennootschapsbelasting. Volgens die redenering zou de fiscus in plaats van de vennootschappen de aandeelhouders achter de vennootschappen moeten belasten. Het zou ook het gedoe oplossen rond fiscale rulings en een einde maken aan de fiscale concurrentie tussen de verschillende landen. Nu zijn er wereldwijd zowat 2.500 bilaterale verdragen. Dat zorgt voor een enorm kluwen en een net waar specialisten die er geld voor over hebben altijd de mazen in weten te vinden, met alle verontwaardiging rond fiscale spitstechnologie vandien.

“De vennootschapsbelasting afschaffen klinkt natuurlijk mooi”, zegt Sam Sabbe, “maar volgens mij is dat toch behoorlijk utopisch. Dan moet het geld weer elders gehaald worden. Bijvoorbeeld uit een btw-verhoging of hogere personenbelastingen en dat zou een forse rem zetten op de economie. Ik denk dat bedrijven eigenlijk al blij mogen zijn met de inspanningen die de regering heeft aangekondigd in het zomerakkoord, dat in globo toch positieve maatregelen bevat die de concurrentiekracht van onze ondernemingen kunnen verhogen en voor nieuwe investeringen kunnen zorgen.”

Sam Sabbe benadrukt ook dat het misschien leuk kan zijn om over die fiscale problematiek wat te freewheelen, maar dat hij als CFO toch vooral bezig moet zijn met het ondersteunen van de strategische groeiplannen van zijn bedrijf. “We hebben productievestigingen in de vijf continenten”, zegt hij, “en we exporteren naar alle landen naar waar export mogelijk is, maar we zien nog expansiemogelijkheden, met name in Zuidoost-Azië. Om die ambitie waar te maken, juichen wij natuurlijk de inspanningen toe om ook op fiscaal vlak voor een “level playing field” te zorgen, zodat iedereen met dezelfde wapens kan strijden.”