18 September 2018 //
Wereldwijde daling van faillissementen nadert einde
Atradius voorspelt dat vanaf volgend jaar de daling van het aantal faillissementen tot een einde komt. Oorzaak is de onzekerheid rond de handelsbelemmeringen en de stijgende rente.

De grootste risicofactor is het handelsbeleid van de VS dat heel protectionistisch dreigt te worden, met vandaag nog de aankondiging van 200 miljard heffingen op de invoer vanuit China. Die beslissing kan leiden tot een tegenactie en dat brengt heel wat onzekerheid met zich mee die altijd een slechte invloed heeft op faillissementen.
Theo Smid, economist bij Atradius: “Een andere factor is het risico op een stijgende rente. De Amerikaanse centrale bank lijkt vastberaden om de geldmarkt verder te verkrappen en de dollar stilaan duurder te maken. Als dat gebeurt, zullen ook andere landen die tendens volgen. Voor bedrijven brengt dit onvermijdelijk met zich mee dat hun bankfinancieringen duurder zullen worden.”
Naast de cijfers voor de wereldwijde economie in het verslag van Atradius, geeft Theo Smid ook meer uitleg over de Belgische situatie. “De Belgische economie kent een zeer grote stabiliteit. Ook de faillissementen volgen daarom de gemiddelde tendens van de andere ontwikkelde landen. Een daling van het aantal faillissementen met 6% dit jaar kunnen we voorzien op basis van de cijfers van het eerste halfjaar van 2018. Voor volgend jaar zien we een stabiele toestand: geen daling of stijging. We mogen ook niet vergeten dat het aantal faillissementen straks al vijf jaar na elkaar daalt. Na 2019 mogen we ons dan ook aan een stijging verwachten.”