Olivier Henin wordt cfo bij Blueberry en Sabena Aerospace

NMBS

Cfo

Blueberry

Cfo

Olivier Henin, momenteel Chief Finance Officer van de Belgische Spoorwegen (NMBS), maakt de overstap naar de lucht- en ruimtevaartindustrie. Hij vervoegt de recent opgerichte holding Blueberry met dochterbedrijven Sabca en Sabena Aerospace.

Blueberry werd op 17 juni 2020 opgericht door Sabena Aerospace en de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij. De nieuwe holding heeft 4 bedrijfssites (Zaventem, Haren, Gosselies en Lummen). Hij is actief in 10 landen (België, Luxemburg, Duitsland, Italië, Verenigde Staten, Marokko, Tanzania, Congo RDC, Congo Brazzaville, Zimbabwe en Mauritanië). De groep heeft meer dan 1200 werknemers in België en in het buitenland. Ze draait een gecumuleerde omzet van 250 miljoen euro.

Ecosysteem voor aerospace

Blueberry versterkt hiermee zijn managementteam met een autoriteit op het gebied van financiën en lucht- en ruimtevaart. Dat onderstreept de ambitie van de groep om het eerste duurzame, industriële ecosysteem in de Belgische lucht- en ruimtevaartindustrie te ontwikkelen.

"De luchtvaartindustrie gaat drastisch veranderen. Er staat veel op het spel, de toekomst zal er anders uitzien. De fundamenten van die transformatie worden vandaag gelegd", zegt Olivier Henin. "Ik kijk ernaar uit om Blueberry te ondersteunen bij het realiseren van de ambitie om België aan de top van de industrie te plaatsen. We moeten dit momentum aangrijpen om een duurzaam ecosysteem op te bouwen door uitstekende industriële competenties en ondernemerschapsvaardigheden samen te brengen.”

Henin gaat aan de slag als CFO van de Groep Blueberry en Sabena Aerospace. Hij wordt ook bestuurder in de Raden van Bestuur van de holding en haar dochterondernemingen. "We zijn vereerd dat we hem aan boord hebben en geloven sterk dat zijn uitgebreide leiderschapservaring ons zal helpen om de gevolgen van de COVID19-crisis het hoofd te bieden en Blueberry en het Belgische lucht- en ruimtevaart-ecosysteem te laten groeien,” zegt Stéphane Burton, CEO van Blueberry en Sabena Aerospace.

Kabinetschef van Didier Reynders

Olivier Henin (48) deed zijn ervaring in leiderschap en financiën op in verschillende posities binnen het politieke bedrijf en het bedrijfsleven. In 2001 ging hij aan de slag bij het kabinet van de toenmalige Minister van Financiën. In in 2007 werd hij benoemd tot de kabinetchef van Vice-eersteminister van Financiën & Buitenlandse Zaken, Didier Reynders. Hij was de laatste vijf jaar Chief Finance Officer van de Belgische Spoorwegen (NMBS). Hij slaagde erin om de operationele winst systematisch te verhogen en de schuldenlast te verminderen. Tegelijk startte hij verschillende transformatieprogramma's in de onderneming op.

Olivier Henin bouwde ervaring op als bestuurslid in de financiële sector (met name de Europese Investeringsbank en Ethias). Hij is ook bestuurslid van bedrijven die actief zijn in de lucht- en ruimtevaartindustrie. Hij is ondervoorzitter van de Federale Participatie- en Investeringsmaatschappij (SFPI/FPIM) en bestuurder in de Raad van Bestuur van Brussels Airport Company en Sabena Aerospace.

Olivier Henin zal in de loop van december zijn nieuwe uitdaging opnemen.