Privacyverklaring
Dimitri Creus

Goed communiceren om frustratie te voorkomen

7 december 2018
De pure cijfers zijn voor mij niet genoeg; de samenwerking, daar doe ik het voor
Elke maand legt FDmagazine een reeks vragen voor aan een CFO die ‘nieuw’ is in zijn of haar bedrijf. Deze maand is Dimitri Creus aan de beurt, finance manager van Kingspan Door Components in Leuze-en-Hainaut, een productiebedrijf van sectionaalpoorten, met 110 medewerkers en een omzet van 25 miljoen euro.

Wat is er bijzonder aan je nieuwe bedrijf?

Kingspan Door Components is als deel van de Kingspan Group gespecialiseerd in sectionaalpoorten, zowel voor de residentiële als voor de industriële markt. Voor het plaatsen van de poorten werken we samen met btob-partners. Kingspan Door Components produceert in Leuzeen- Hainaut voor de wereldmarkt. Dat trok mij aan. Veel bedrijven zweren bij lage kosten en verhuizen hun productie naar het buitenland. Kingspan gelooft in lokale productie en de kennis van de lokale werkkrachten. Dat merk je ook aan de aanzienlijke investeringen die de afgelopen jaren al naar nieuwe lijnen gingen. We zijn een Belgisch bedrijf met een inventief karakter. Wij gaan niet voor massaproductie, maar werken op vraag van de klant, zowel qua samenstelling van onze producten als inzake afwerking.

Voordien was je werkzaam bij Telenet. Wat is het verschil voor de financiële functie?

Werken in een productieomgeving is voor de financiële functie een groot verschil. Hier is het niet mogelijk – om het met een boutade te zeggen – om de prijs even te verhogen en zo alles op te lossen. In een productieomgeving kan er meer mislopen voor je tot het eindresultaat komt. Daarom ben ik ook aan boord gekomen: om de productieafdeling mee te ondersteunen.

We hebben hier geen projecten die over meerdere maanden of jaren lopen. Het komt erop aan een langetermijnrelatie op te bouwen met onze klanten zodat ze ook de volgende keer bij ons aankloppen. Een ander belangrijk verschil met mijn vorige functie is dat ik naast financieel manager verantwoordelijk ben voor hr en IT, met een team van in totaal zeven personen. Prioriteiten vastleggen maakt integraal deel uit van deze job: hoe hou ik alle balletjes in de lucht, wat moet nu, wat kan later? Dat maakt de functie interessant.

Wat waren je prioriteiten tijdens de eerste maanden?

Het is belangrijk een goede band op te bouwen met nieuwe collega’s. Daarom heb ik mijn oor te luisteren gelegd, bij iedereen, niet alleen bij mijn collega’s van de financiële afdeling. Ik wilde de noden van de andere departementen kennen. In mijn eigen team wilde ik vooral te weten komen wat de medewerkers graag doen, waar ze energie uit halen en hoe ze zichzelf verder zien evolueren. Mijn doel was om na te gaan of het takenpakket van de collega’s in mijn team overeenstemt met hun ambities.

Wat waren de reacties van je teamleden op deze aanpak?

Die waren positief, al voelt het voor sommigen vreemd om een één-opééngesprek te hebben dat ook over hen als persoon gaat. Vanuit mijn vroegere werkomgeving, Telenet, was ik dat gewoon. Sommigen hebben het daar moeilijker mee, ik wil ook niets forceren. De meesten vonden het fijn om te merken dat er geluisterd wordt.

Welke conclusies trok je uit je luisterronde?

Ik ga in mijn team alvast sommige taken herschikken en bijvoorbeeld de hr-taken volledig toewijzen aan één collega. Zij zorgt nu voor hr én kredietcontrole. Met de SAP-implementatie van volgend jaar verdwijnt kredietcontrole voor een stuk uit mijn team omdat we dit op West- Europees niveau zullen opvolgen. Zo kan ik zorgen dat deze collega volwaardig hr-officer wordt, wat ze echt graag wil.

Welke toegevoegde waarde breng je voor het bedrijf?

Ik help het team en het hele bedrijf om beter te communiceren. De kwaliteit van de medewerkers ligt erg hoog, maar samenwerking en terugkoppeling kunnen beter. Iedereen nestelt zich nog te veel binnen het eigen departement. Goed communiceren, voorkomt frustratie bij anderen. Daarom vind ik het belangrijk dat wij als financiële afdeling laten weten waar we mee bezig zijn, en wanneer de tegenpartij een antwoord mag verwachten. Ik ben een extravert iemand, waardoor ik automatisch anderen opzoek. De pure cijfers zijn voor mij niet genoeg. Samenwerking, daar doe ik het voor. Ik wil ervoor zorgen dat we allemaal samen vooruitgaan.

Wat neem je mee uit je vorige werkomgevingen?

Dankzij mijn start in de auditwereld, bij Deloitte en EY, heb ik geleerd om me snel in te werken in nieuwe thema’s. Over de jaren heen heb ik met verschillende personen en persoonlijkheden samengewerkt, wat ervoor zorgt dat ik me weet in te leven in anderen. Van Bert Clinckers, de vice president group controlling bij Telenet, heb ik geleerd hoe de financiële functie zich best presenteert. Het is cruciaal ook het verhaal achter de cijfers te vertellen, in plaats van enkel droge tabellen te presenteren. Hij geeft veel vertrouwen en laat zijn medewerkers vrij en zelfstandig werken. Tegelijk is hij beschikbaar om bij te sturen en altijd bereid om te fungeren als klankbord wanneer iemand daar nood aan heeft. Ik probeer mijn team ook op zo’n manier te leiden.

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

De invoering van SAP zal volgend jaar veel inspanningen vergen. Het voordeel is dat we op een geïntegreerde manier zullen samenwerken met de andere entiteiten in de groep, wat handig is als er een back-up nodig is. Nu werken we met een boekhoudsysteem dat enkel operationeel is bij Kingspan Door Components. Dat verhoogt het risico als er iemand uitvalt. Daarnaast wil ik graag het kostenbewustzijn bij alle collega’s aanwakkeren. Het is belangrijk dat iedereen in het bedrijf weet wat het effect is van zijn of haar activiteit op de cijfers. Dat wil ik bereiken door in het bedrijf een training ‘financiën voor niet-financiële medewerkers’ te geven.

Welke evolutie in de financiële wereld baart je zorgen?

Er komen steeds meer handelsbeperkingen in de relaties tussen de VS en China en de rest van de wereld. Op korte termijn kent die aanpak misschien een winnaar, op lange termijn zijn we er allemaal verliezers van. Onze producten bevatten veel staal, voor ons is het misschien positief als morgen de staalprijs daalt. Maar als straks een aantal staalleveranciers hun productie verminderen, draait dat wellicht nadelig uit. Op lange termijn is het effect erg moeilijk in te schatten. De normale schommelingen in de markt zijn een gezondere werkbasis.