Liesbeth Thielemans

KRT

Tekst
Peter Ooms
Beeld
Ivan Mervillie

Q&A met CFO Liesbeth Tielemans

14 November 2018
Finance mag geen eiland zijn

Hoe groot is de financiële afdeling bij NHV?

NHV vliegt met helikopters naar booreilanden in de oceaan. Dat gebeurt vanuit verschillende landen in Europa en Afrika. De financiële medewerkers zitten gegroepeerd in drie hubs: België, Denemarken en Noorwegen. Die werken steeds als een klein shared service center met zowel controllingfuncties als taks en boekhouding. België heeft de grootste afdeling met tien medewerkers, Denemarken heeft er vier en Noorwegen drie.

Wat is de belangrijkste prioriteit?

Het is essentieel dat de andere filialen zich geen zorgen maken over financiële processen. Daarom dienen we die taken vlot en efficiënt te verwerken. Zeker de controllers staan daarom zeer dicht bij de operationele afdelingen. In deze periode maken we de budgetten op. Zij reizen dan vaak naar de filialen om er de verwachtingen voor volgend jaar te bespreken.

Die samenwerking is voor veel financiële medewerkers niet vanzelfsprekend. Hoe is dat bij NHV?

Onze controllers vinden dat het daar net om draait. Ze komen terug van de filialen en begrijpen de bekommernissen van de lokale afdelingen weer een beetje beter. Daar krijgen ze energie van. Ook de boekhouders en belastingexperts werken het liefst nauw samen met de operationele afdelingen. Door die contacten weten ze waarom de Nederlanders of Engelsen soms specifieke eisen stellen. Die verstandhouding verhoogt de efficiëntie. Het nadeel van die nauwe samenwerking is dat het reizen veel tijd kost, maar op zich is dat de inspanning waard.

Hoe beïnvloed je de teamspirit?

Ik besteed veel tijd aan het informeren van de medewerkers. Zij weten niet steeds wat er in het managementteam belangrijk is. Tijdens een maandelijkse vergadering breng ik hen op de hoogte. Dat is ook het moment dat ik de voortgang van de projecten opvolg. We combineren dat met een lunch in een informele sfeer. Jaarlijks organiseren we ook een teambuildingactiviteit met de afdeling.