Privacyverklaring
Nathasja Van Bael Nathasja Van Bael, CFO Fiberklaar

KRT

Beeld
Merel Hart

Starten met een wit blad

1 januari 2022
Ondanks de war for talent verliep de zoektocht naar nieuwe medewerkers vrij vlot, behalve dan voor accountants
Ondanks de war for talent verliep die zoektocht vrij vlot, behalve dan voor accountants. Dat zijn echte witte raven geworden. We zijn volop bezig met de implementatie van de rapporteringstools om de business zo goed mogelijk te op te volgen. De basisfilosofie daarbij is dat we zoveel mogelijk automatiseren. Daarnaast worden alle policies en procedures uitgeschreven en geïmplementeerd. De volgende stap is de uitbouw van de frontoffice, de ondersteuning van de business.

Ondanks de war for talent verliep die zoektocht vrij vlot, behalve dan voor accountants. Dat zijn echte witte raven geworden. We zijn volop bezig met de implementatie van de rapporteringstools om de business zo goed mogelijk te op te volgen. De basisfilosofie daarbij is dat we zoveel mogelijk automatiseren. Daarnaast worden alle policies en procedures uitgeschreven en geïmplementeerd. De volgende stap is de uitbouw van de frontoffice, de ondersteuning van de business.

In vergelijking met de rest van Europa loopt België ver achter op het vlak van glasvezel. Landen als Spanje, Zweden en Portugal hebben een fiberdekking van 80 procent terwijl dat cijfer in Vlaanderen niet hoger komt dan 8 procent. Die grote kloof inspireerde Proximus om de uitrol van het glasvezelnetwerk (FTTH of Fiber to the Home) te versnellen. In de Zweedse investeerder EQT vond de telecomspeler een geschikte partner voor dit ambitieuze project met een prijskaartje van meer dan 2,5 miljard euro. Samen richtten ze in maart 2021 de joint venture Fiberklaar op.

Om een vliegende start te nemen, ging het nieuwe bedrijf op zoek naar ervaren professionals. De geknipte uitdaging voor Nathasja Van Bael die op de cfo-stoel ging zitten. “Het allerleukste aan deze job is dat ik hiervoor kan vertrekken van een wit blad en telkens de best practices kan toepassen.”

Waarom heb je voor Fiberklaar gekozen?
“Fiberklaar is een gloednieuwe organisatie, een samenwerking tussen vaste waarden Proximus en private-equityspeler EQT. Al heel vroeg in het proces kwam een headhunter me opzoeken met de vraag of ik interesse had om cfo te worden bij de newco. Voor mezelf heb ik enkele belangrijke criteria vastgelegd waaraan mijn job moet voldoen. Zo kies ik sowieso voor een organisatie met beslissingscentrum in België. Daarnaast moet ik affiniteit hebben met de sector en er moet een klik zijn met het team. Ik voelde me extra aangetrokken door de job omdat de uitrol van het glasvezelnetwerk bij meer dan een miljoen gezinnen en bedrijven een belangrijke impact heeft op de maatschappij. Daar wil ik graag aan meewerken.”

Wat is er speciaal aan de job?
“Het was meteen duidelijk dat ze een cfo met ervaring zochten want er was gewoon geen tijd om zich in te werken of om een leertraject te volgen. We moesten zo snel mogelijk operationeel zijn: een ploeg samenstellen, rapporterings- en andere systemen opzetten enzovoort. Het allerleukste aan deze job is dat ik hiervoor kan vertrekken van een wit blad en telkens de best practices kan toepassen. Nieuw is ook dat ik nu kan meeschrijven aan een groeiverhaal. Vroeger was ik vaak bezig met budgettering en cost cutting, bij Fiberklaar gaat het vooral om investeren en de financiering ervan.”

Welke kennis en skills neem je mee van bij je vroegere werkgevers?
“Ik heb ervaring opgedaan in verschillende sectoren zoals zorg, media en retail. Dit maakt dat ik een brede kijk heb op financiën. Door de jaren heen heb ik ook een groot netwerk opgebouwd en ik ben blij dat ik op al die mensen kan rekenen. Ik ben een korte tijd aan de slag geweest bij de inmiddels ter ziele gegane modeketen FNG. Ik heb daar geen spijt van, want ik heb daar heel wat geleerd. Onder andere over de manier hoe banken naar dergelijke dossiers kijken. Ik hoop echter dat ik die kennis nooit meer zal nodig hebben (lacht).

Welke zijn je prioriteiten? Wat heb je al gerealiseerd?
“De allereerste prioriteit was de samenstelling van het team en dat begon met het opstellen van de verschillende functieomschrijvingen. Intussen hebben we al zowat alle rollen kunnen invullen. Ondanks de war for talent verliep die zoektocht vrij vlot, behalve dan voor accountants. Dat zijn echte witte raven geworden. We zijn volop bezig met de implementatie van de rapporteringstools om de business zo goed mogelijk te op te volgen. De basisfilosofie daarbij is dat we zoveel mogelijk automatiseren. Daarnaast worden alle policies en procedures uitgeschreven en geïmplementeerd. De volgende stap is de uitbouw van de frontoffice, de ondersteuning van de business.”

Alles samen wil Fiberklaar voor een totaalbedrag van maar liefst 2,5 miljard euro investeren in het glasvezelnetwerk. Is dit al helemaal rond?
“Het grootste deel daarvan – zowat 60 à 70 procent – gaan we financieren met bankleningen. We werken daarvoor samen met een consortium van banken. Een eerste schijf ligt al helemaal vast, een tweede is toegezegd. Daarnaast kunnen we rekenen op twee kapitaalkrachtige aandeelhouders.”

Hoe verloopt de communicatie met die grote aandeelhouders? Hoe autonoom kan het management beslissingen nemen?
“Die communicatie verloopt heel vlot. Heel wat governanceregels zijn gedetailleerd vastgelegd in een overeenkomst. Voor alle partijen heeft dat duidelijkheid als grote voordeel. Strategische beslissingen en grote investeringen moeten we natuurlijk voorleggen aan de raad van bestuur, maar in ons eigen domein hebben we veel vrijheid.”

De installatie van glasvezelnetwerken is een kapitaalintensieve sector, maar eenmaal de kabels in de grond steken, wordt het een conservatieve business met vrij stabiele huurinkomsten van de providers. Zal dat een impact hebben op het aandeelhouderschap?
“Tot 2028 bouwen we aan een netwerk dat 1,5 miljoen Vlaamse huizen toegang moet geven tot de glasvezeltechnologie. Het staat nog niet vast wat er daarna zal gebeuren, maar een private-equityspeler als EQT heeft klassiek een beleggingstermijn van vijf tot zeven jaar. Een exit behoort dan tot de mogelijkheden. Dan is het tijd voor een andere aandeelhouder, pensioenfondsen tonen altijd interesse voor bedrijven met stabiele cashflows.”

Je vertelde daarnet dat zowat alle rollen in de organisatiestructuur zijn ingevuld. Over hoeveel mensen spreken we? Hoe ziet het financiële departement eruit?

“Fiberklaar telt intussen een 70-tal werknemers waarvan een belangrijk deel wel nog tijdelijke werknemers. We willen in 2022 groeien naar 120 werknemers. Het financiële departement bestaat momenteel uit 7 mensen.”

Heeft je overstap iets veranderd aan de work-lifebalans? Kun je deze job gemakkelijk combineren met je privéleven? Hoe ziet je vrijetijdsbesteding eruit?
“Het is altijd wel een uitdaging om werk en privé te combineren, maar dat is de laatste tijd iets eenvoudiger geworden. Op eentje na zitten alle kinderen op kot waardoor de rush na de werkuren om iedereen tijdig op de sportclub te krijgen een stuk verminderd is. Bij het begin van een nieuwe job moet je altijd wel een tandje bijsteken, maar inmiddels heb ik mijn draai gevonden. Omwille van corona heb ik de voorbije maanden vooral van thuis gewerkt en dat is wel jammer voor het contact met de collega’s. In mijn vrije tijd ben ik graag sportief bezig. Ik hou van golf, mountainbike en lopen. Recent heb ik mijn eerste halve marathon gelopen en nu droom ik van de marathon van New York.”