Privacyverklaring

1 op 4 bedrijven stelt betaling sociale zekerheid uit

16 april 2020
Tekst
Peter Ooms

Om de moeilijke periode van het coronavirus te overbruggen, kan de betaling aan de sociale zekerheid worden uitgesteld. Ongeveer 25% van de werkgevers doet dit. Het gaat momenteel om zowat 1,7 miljard.

Minister Maggie De Block (Open Vld) liet een en ander weten op basis van cijfers van de Rijksdienst Sociale Zekerheid (RSZ). De sociale bijdragen worden in normale omstandigheden om de drie maanden betaald door de werkgevers. Voor de eerste helft van dit jaar kunnen de werkgeversbijdragen worden uitgesteld tot 15 december.

“De bedrijven hebben nu een financiële buffer nodig om vaste kosten op te vangen,” aldus de minister. Voor een restaurant met vijf werknemers betekent dit een uitstel van ongeveer 18.000 euro. Het gaat op dit moment om een totaal van 1,7 miljard euro aan ademruimte.

De ondernemingen die door de overheid verplicht zijn om te sluiten, krijgen automatisch een uitstel van betaling. Het gaat om ongeveer 62.000 werkgevers zoals restaurants, cafés, winkels en kappers.

Het uitstel van betaling wordt ook toegekend aan ondernemingen die volledig sluiten op eigen initiatief omwille van economische redenen of omwille van het niet kunnen naleven van de maatregelen. Daarnaast gaat het ook om ondernemingen die wel actief blijven, maar die hun omzet of loonmassa met minstens 65 % verminderd zien.

Ondernemingen die niet in één van deze drie groepen vallen en dringend nood hebben aan liquide middelen, kunnen ook een beroep doen op een afbetalingsplan zonder bijkomende kosten. Ook zij kunnen hun aanvraag bij de Rijksdienst voor Sociale Zekerheid (RSZ) indienen op www.rsz.be.

Meer in het topic: RSZMaggie De Block