36 % minder CO2 door transitie naar elektronisch factureren

25 augustus 2020
36 % minder CO2 door transitie naar elektronisch factureren

Met de Carbon Footprint Index van Basware kunnen bedrijven hun CO2-emissies per factuur monitoren.

  • 10% van de wereldwijd gekapte bomen is voor papieren facturen bestemd
  • De energie die jaarlijks nodig is voor deze facturen staat gelijk aan energieverbruik van 20 miljoen huishoudens
  • De geschatte CO2-vermindering door transitie naar elektronisch factureren is 36%

De milieu-impact van facturering wordt vaak over het hoofd gezien. Tien procent van de wereldwijd gekapte bomen dient voor papier voor facturen. De energie die nodig is om deze facturen te maken, staat daarbovenop gelijk aan het jaarlijkse energieverbruik van 20 miljoen huishoudens. Door elektronische facturering toe te passen, kunnen bedrijven het papierverbruik binnen de organisatie verminderen. Maar ook hun groene reputatie versterken door de CO2-uitstoot te verminderen. Volgens een studie van Basware van 2018 resulteert het overschakelen van papier naar elektronische facturatiediensten van Basware in een geschatte vermindering van de CO2-uitstoot met 36%.

Covid verhoogt milieubewustzijn

Een nieuwe studie uit de Harvard T.H. Chan School of Public Health brengt luchtvervuiling definitief in verband met vroegtijdig overlijden. Een afzonderlijke studie bevestigt dat ‘mensen met chronische gezondheidsproblemen, lagere inkomens en kleurgemeenschappen onevenredig zwaar worden getroffen door zowel COVID-19 als klimaatverandering, en de kern van beide problemen’.

"De pandemie heeft er niet alleen toe geleid dat iedereen de afgelopen maanden anders zaken heeft gedaan. Ze zijn ook gaan nadenken over hoe we dat in de toekomst doen en wat onze impact op elkaar en het milieu is", aldus Dany De Budt, Country Manager Benelux bij Basware. "Er zijn zoveel dingen die we niet kunnen veranderen. Maar onze ecologische voetafdruk kunnen we rechtstreeks beïnvloeden."

Dany De Budt, Basware

Carbon Footprint Index

De basis voor de Carbon Footprint Index zijn de verschillende factuurontvangstmethoden uit het onderzoek van 2018. Bedrijven kunnen de ontwikkeling van hun eigen CO2-index in de loop van de tijd volgen, de gemiddelde CO2-voetafdruk binnen het netwerk van Basware bekijken. Het dashboard schat ook hoeveel bomen en/of water bedrijven hebben bespaard . En hoeveel ze nog kunnen besparen wanneer ze meer leveranciers voor e-facturering interesseren. Bedrijven kunnen ook het verbeterpotentieel per maand bekijken.

"De CO2-footprintindex is een nieuwe manier om ecologische waarden te benadrukken. We doen dat via onze software en stellen die centraal op het AP KPI-scherm, het startpunt voor het gebruik van Basware Analytics", vervolgt Dany De Budt. "Door de milieu-impact weer te geven, naast efficiëntie en besparingen bij het ontwikkelen van hun inkoop- en financieringsprocessen, hebben gebruikers een constante en zichtbare herinnering aan hoe zelfs hun kleine acties grote besparingen opleveren."