Privacyverklaring

40% scale-ups groeit met eigen middelen

16 januari 2020
Tekst
Peter Ooms

Uit het Scale-Ups.eu rapport blijkt dat scale-ups vijf grote uitdagingen identificeren waarmee ze worstelen inzake verdere groei. Externe financiering maakt daarbij een groot verschil.

Scale-ups die reeds externe investeerders aan boord hebben, staan veel verder in hun professionalisering dan bedrijven die vooral afhankelijk zijn van eigen middelen. Dat blijkt onder meer uit een grootschalig onderzoek van Vlerick Business School in opdracht van Scale-Ups.eu. Enerzijds baseerden professor Veroniek Collewaert, professor Sophie Manigart en post-doctoraal onderzoeker Thomas Standaert zich op informatie over ruim 80.000 bedrijven in 8 Europese landen. Anderzijds onderzochten ze specifiek de managementpraktijken via een gerichte bevraging bij 124.

Jürgen Ingels, founder Scale-Ups.eu: “Externe financiering is een belangrijke factor voor professionalisering en groei. Echter blijkt dit ook meteen één van de grootste uitdagingen te zijn. High quality networking en matchmaking is daarom van uiterst belang. Het Scale-Ups.eu rapport toont de nood aan time squeezing aan en meteen ook de bestaansreden van onze organisatie. Heb je ambitie om te groeien? Zoek relevante investeerders, ga voor smart money. Laat ze het pad naar succes effenen.”

Andere belangrijke vaststellingen uit het rapport:

  • Bijna 40% van de scale-ups gebruikt uitsluitend eigen middelen om hun groei te financieren; ze staan dus ofwel niet open voor externe financiering of slagen er niet in om die op te halen
  • 62% doet een beroep op minstens één externe financieringsbron, waarbij de bank het populairste is, gevolgd door subsidies.
  • Slechts 30% van de deelnemers uit de bevraging haalde al geld op bij externe equity investeerders.

Veroniek Collewaert, professor Ondernemerschap aan Vlerick Business School: “Algemeen zijn we er met ons onderzoek in geslaagd om een aantal veel voorkomende opvattingen over scale-ups zowel te ontkrachten als te bevestigen. Het zijn niet allemaal innovatieve techbedrijven. Ze hebben niet allemaal externe financiering opgehaald. Maar scale-ups die dat wel doen, zijn meestal veel ambitieuzer en professioneler ongeacht of het dan gaat over hun aanpak inzake rekrutering, sales, bestuur of IT-infrastructuur.”

European Scale-up report

Meer in het topic: