750 miljard euro om Europese economie te herlanceren

21 juli 2020
750 miljard euro om Europese economie te herlanceren

Charles Michel gaf al snel na het bereiken van het akkoord een eerste commentaar over de historische betekenis van deze begroting voor de Europese economie.

“We hebben een overeenkomst bereikt over een herstelpakket én het Europees budget. Het waren natuurlijk heel moeilijke onderhandelingen in een zeer moeilijke tijd voor alle Europeanen. De marathonvergadering eindigde in een succes voor alle 27 lidstaten, maar vooral voor de mensen. Dit is een goede deal, een sterke deal, en vooral het is de juiste deal voor Europa op dit ogenblik. (…)

We hebben over geld onderhandeld, maar het ging natuurlijk over veel meer dan geld alleen. Het gaat over werknemers en hun gezinnen, hun tewerkstelling, hun gezondheid en hun welzijn. Ik geloof dat dit een keerpunt is in de Europese reis en de start van een nieuwe toekomst. Het is de allereerste keer in de Europese geschiedenis dat een begroting duidelijk verbonden is aan klimaatdoelstellingen. Daarnaast zal ook het respect voor de rechtstaat een bindend criterium zijn voor de begrotingsuitgaven. Het is ook de eerste keer dat we samenwerken om onze economieën te ondersteunen tegen een crisis.

Voor de komende zeven jaar zullen we een budget inschrijven van 1074 miljard euro. 750 miljard moet dienen om de Europese economie te herlanceren.”

Bron: Europese Raad