Aanhoudende trend naar digitalisering en realtime boekhouden

13 april 2022
Tekst
Peter Ooms
Beeld
Andrea Piacquadio via Pexels
Aanhoudende trend naar digitalisering en realtime boekhouden

De accountancywereld maakt zich klaar voor de toekomst. Niet alleen beschikt een groot deel (41%) van de Belgische accountants al over één of meerdere geïntegreerde boekhoudsystemen, ook de overgrote meerderheid (68%) geeft een hoge prioriteit aan digitalisering.

Daarnaast geeft ook nog eens 60% aan actief op zoek te zijn naar digitale oplossingen die de bedrijfsgroei stimuleren en processen optimaliseren. Dat blijkt uit de Kmo-barometer, een onderzoek in opdracht van softwarebedrijf Exact. Ook het gebruik van cloudoplossingen evolueert in stijgende lijn.

Efficiënter werken

Digitalisering staat hoog op de agenda van accountants. Zo ziet de accountancywereld digitalisering als ideale kans om efficiënter te werken, mits de IT-veiligheid gegarandeerd kan worden (26%) en ze hun visie en strategie op orde hebben (29%). Nieuwe toepassingen zijn misschien niet op een-twee-drie geïmplementeerd, want een kleine vier op tien (38%) is op zoek naar hulp in het online samenwerken met klanten. Toch zit ook de concurrentie niet stil op vlak van digitalisering, wat maakt dat accountants gemotiveerd worden om de digitale sprong te wagen.

Overal veilig doorwerken

De coronacrisis bracht een hoop ellende in de wereld, maar het zorgde ook voor positieve ontwikkelingen zoals een hypersnelle overstap naar thuiswerksystemen. Ineens was in een week tijd mogelijk wat normaal gesproken minstens een half jaar zou duren. Daarbij is het online contact enorm verbeterd met de klant, want ook die werkt thuis, net als de accountant. De cloud-adoptiegraad is in België dan ook enorm versneld: het gebruik van cloud-oplossingen is verdubbeld de afgelopen drie jaar. Een betere beveiliging, eenvoudige mobiele toegang en met name het probleemloos kunnen doorwerken bij uitdagingen worden als motivatie voor het gebruik van de cloud genoemd in de Kmo-barometer.

De meest efficiënte hulpbron

Doordat software veel van het cijfer- en eenvoudig administratief werk overneemt, ziet Exact dat de accountant een actievere rol zou kunnen opnemen in de persoonlijke begeleiding van klanten. Er is gewoon meer tijd om sectorspecifieke kennis te vergaren en die adviserende rol op zich te nemen. De schoenendoos verdwijnt, digitale hulp verschijnt: van videomeetings en cloud portalen tot automatisch inboeken van facturen. Slimme software is de meest efficiënte hulpbron in uw accountancykantoor.

Niet langer achter de veren van de klant zitten

Met slimme software is de drempel veel lager om de boekhouding regelmatiger bij te houden. De accountant en de ondernemer kunnen sturen op basis van wat ze weten door middel van realtime data, in plaats van op de bankrekening.

Sigrid Jansegers, Sales Director bij Exact licht toe waarom digitalisering zo cruciaal is voor ondernemingen die bij willen blijven: “De accountancywereld zit in een spreidstand als het gaat om tarieven. Te veel kantoren werken nog volgens het ‘uurtje factuurtje’-principe. De meeste kantoren draaien overuren om het werk rond te krijgen, maar tegelijkertijd hebben ze het gevoel dat de prijzen onder druk staan. Als boekhouders ervoor zorgen dat ze efficiënter werken tegen een vaste prijs, dan blijft er op het einde van de rit meer over.”

“Software is uw beste medewerker, geen noodzakelijke kostenpost. De markt heeft behoefte aan accountants die korter en proactief op de bal spelen en sectorkennis delen en ondernemers zijn bereid daar meer voor te betalen. De coronacrisis heeft geholpen bij de implementatie van realtime boekhouden, nu is het aan accountants om te tonen welke meerwaarde ze kunnen bieden. Digitalisering plaveit de weg voor een persoonlijke benadering van en goede ondersteuning voor klanten.”