Privacyverklaring

Acht procent meer faillissementen verwacht in België dit jaar

27 maart 2020
Tekst
Peter Ooms

Economen van Euler Hermes voorspellen een wereldwijde recessie met veel faillissementen in de eerste helft van 2020, gevolgd door een U-vormig herstel. Dat zal het geval zijn in de overgrote meerderheid van zowel de ontwikkelde economieën als de groeilanden.

Covid-19 beheerst vandaag wereldwijd ons leven. De huidige Coronapandemie heeft overheden wereldwijd gedwongen de komende drie maanden de pauzeknop in te drukken. Een nooit geziene situatie. In deze uitzonderlijke omstandigheden nemen beleidsmakers buitengewone maatregelen. Ze doen er alles aan om naast de uitbraakcurve van Covid-19, ook de recessiecurve af te vlakken.

Wereldwijde recessie

Wereldwijd voorspellen de economen een recessie met een daling van het bbp (bruto binnenlands product) van 15% in het tweede kwartaal van 2020. Ook in de landen van de eurozone zal de economische groei in 2020 negatief zijn. Euler Hermes voorspelt daar een daling met 1,8% tegenover een stijging van 1,2% in 2019. Voor België in het bijzonder voorziet het dit jaar een negatieve groei van -1,2%. Voor het tweede kwartaal zal het zelfs gaan om een negatieve groei van -2,7%. Deze prognoses gaan uit van een lockdown van één maand. Verlengt de overheid de lockdown met vier weken, dan zal de impact nog duidelijker voelbaar zijn: de negatieve bbp-groei wordt in dat geval geschat op -3,5% voor België.

In de context van de Covid-19-crisis gaan de economen van kredietverzekeraar Euler Hermes ervan uit dat de omzet van bedrijven in de eurozone op het voorlopige hoogtepunt van de pandemie eind maart tussen -15% en -25% zou kunnen dalen ten opzichte van vorig jaar.

Stijging faillissementen

Voor de uitbrak van het Coronavirus liepen al 13.000 kmo’s in de eurozone (7% van alle kmo’s) een risico. Deze cashflow-crisis zal hen verder in de problemen brengen. Het aantal faillissementen zal fors toenemen.

Overheidsinterventies ter ondersteuning van bedrijven (belastinguitstel, staatsleningen en -garanties, enz.) zouden het totale aantal faillissementen moeten helpen beperken. Toch verwacht Euler Herms een aanzienlijke toename van het aantal faillissementen, vooral in Italië (+18%), Spanje (+17%) en Nederland (+21%). Ook Duitsland (+7%) en Frankrijk (+8%) zouden een grotere stijging van het aantal faillissementen laten zien dan vóór de pandemie werd verwacht.

Voor België in het bijzonder verwachten de economen een toename van het aantal faillissementen met 8% bovenop het recordaantal van 2019. Dat is duidelijk meer dan de 2% die vooropgesteld werd voor de coronacrisis. Vooral sectoren zoals de bouw, diensteverlening, retail, transport en de voedselverwerkende industrie zitten in de risicozone. In de Belgische bouwsector loopt zelfs 1 bedrijf op 5 een belangrijk risico op fallissement.

Meer in het topic: